Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Facebook blockerar abort-annonser på Irland

Publicerad: 9 maj 2018, 07:38
Uppdaterad: 9 maj 2018, 07:45

Facebook tar till åtgärder för att förhindra utländsk påverkan i det irländska valet om abortfrågan.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Den 25 maj går Irland till val för att rösta för eller emot en liberalisering av landets strikta abortlagar – en fråga som länge har splittrat det irländska folket.

Inför valet har Facebook beslutat att förbjuda all annonsering rörande abortfrågan som kommer från annonsörer baserade utanför Irlands gränser. Det rapporterar The Guardian.

Syftet är att förhindra att valutgången påverkas av externa krafter, vilket som känt var fallet under det amerikanska presidentvalet hösten 2016.

"Det här är ett problem vi har tänkt på under en tid. Som en del av vårt arbete med att skydda integriteten av val och folkomröstningar från otillbörligt inflytande, börjar vi nu avvisa annonser som är relaterade till folkomröstningen om de härstammar från annonseröer som är baserade utanför Irland", skriver Facebook i ett inlägg.

Som en del av processen är Irland det första landet utanför USA som får tillgång till en rad transparensverktyg för annonser på Facebook, som bolaget berättade om tidigare i april.

Verktygen syftar till att säkerställa autenticiteten och transparensen bland annonsörer och publicister på plattformen.

Facebook skriver vidare:

"Vårt bolagets inställning är att bygga verktyg för att öka transparensen kring politisk annonsering så att folk vet vem som betalar för annonser som de exponeras för, och att försäkra att den organisation som går med en politisk annons är baserad i landet. Vi har redan börjat rulla ut de första av våra transparensverktyg för annonser på Irland. I vår view ads-funktion – som möjliggör för irländska Facebookanvändare att se alla annonser som kommer från en viss annonsör på Facebook på Irland på samma gång – har utvecklats snabbt och är i drift idag".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.