torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Efter kritiken – H&M tar bort bh-bilder

Publicerad: 16 augusti 2018, 07:04
Uppdaterad: 17 augusti 2018, 10:41

Foto: Wikimedia Commons

Bilder på smala modeller i amnings-bh:ar kritiserades – nu har klädkedjan valt att ta bort bilderna.

Ämnen i artikeln:

H M

HF


På H&M:s hemsida har klädjätten gjort reklam för amnings-bh:ar med hjälp av smala och slanka modeller. Flera personer har kritiserat bilderna på sociala medier, bland andra Annonsrådets grundare Amanda Oxell, rapporterar Expressen.

Kritiken handlar om att H&M inte visar upp en verklig bild på hur kvinnor faktiskt ser ut efter en förlossning och att bilderna bidrar till kroppshets.

 – Att bära på ett barn i nio månader och sedan gå igenom en förlossning påverkar kroppen och på de här bilderna finns det inte ett spår av graviditet eller amning. Som att det vore fult att visa tecken på att en kvinna har gått igenom en graviditet, säger Amanda Oxell till Expressen.

 

Amanda Oxells inlägg om bilderna delades på Facebook, vilket ledde till att bilderna på de smala modellerna i amnings-bh:ar plockades bort av H&M.

– Det stämmer att vi har plockat bort bilderna. Vi förstår våra kunders feedback och vi kommer att ta hänsyn till den framåt, i kommande plåtningar, säger Joanna Morell, pr- och kommunikationsansvarig på H&M Sverige, till SVT.

Författaren Marie Björk, som även är medlem i Annonsrådet, skrev även ett kritiskt inlägg om H&M:s amningsbilder på SVT Opinion dagarna efter bilderna tagits ned.

"Tjockisföraktet är så utbrett och förankrat att det är en självklarhet att använda sig av smala modeller när det ska visas underkläder. Jag tror inte ens att de fattar att det är ett fullständigt hån mot målgruppen, det vill säga de som ammar. Jag tror inte ens att de fattar att denna reklam misslyckas i sitt syfte att locka målgruppen till köp. För vilken ammande mamma känner igen sig i denna bild, tänker att detta är plagget för mig?", skriver hon.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev