Gå direkt till textinnehållet

Efter GDPR – Datainspektionen inleder sin första granskning

Foto: Flickr

Inom Datainspektionens första granskning efter införandet av GDPR måste 80 myndigheter, företag och organisationer visa att man utsett de dataskyddsombud som lagen kräver.

Den 25 maj trädde EU:s nya dataskyddsförordning GDPR i kraft. GDPR ersätter den tidigare Personuppgiftslagen och innebär en hel del förändringar för de aktörer som behandlar personuppgifter och stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet.

Datainspektionen inleder nu sin första granskning enligt den nya dataskyddslagen. 80 myndigheter, företag och organisationer måste visa att man utsett de dataskyddsombud som lagen kräver, skriver SVT Nyheter.

– Dataskyddsombuden är viktiga eftersom de är Datainspektionens förlängda arm som ska kontrollera att lagen följs, säger Jonas Agnvall, projektledare på Datainspektionen, till sajten.

Den som inte har anmält något dataskyddsombud kommer att få möjlighet att rätta till det, annars riskerar man att få betala en sanktionsavgift.

Datainspektionens arbete med så kallade personuppgiftsincidenter tagit dessutom inletts. Företag och organisationer är nämligen skyldiga enligt den nya lagen att rapportera in till Datainspektionen när det finns risk för att personuppgifter hamnat i fel händer.

Bara en vecka efter att GDPR trädde i kraft började anmälningarna till Datainspektionen flöda in. Till Di Digital säger Datakyddsinspektionens stabschef Karin Lönnheden att man redan i onsdags fått in 65 anmälningar om incidenter.

– Generellt sett handlar det om mindre allvarliga incidenter, det är exempelvis datorer som stulits eller att man råkat skicka mejl som innehåller personuppgifter till fel mottagare.

Amanda Törner

Reporter

Publicerad 2018-06-08 07.21Uppdaterad 2018-06-08 07.29

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: