Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Donald Trumps ”mexikanska” flyktingar var marockaner

Publicerad: 5 Januari 2016, 09:58
Uppdaterad: 5 Januari 2016, 10:18

Donald Trump vill stoppa invandring från Mexiko – men hans nya kampanjfilm visar marockanska flyktingar på väg in i EU.


Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Som Dagens Media i går berättade släppte Donald Trump sin första tv-reklam för sin kandidatur under måndagen.

Där lovar Trump, som vill bli republikanernas presidentkandidat, bland att han ska ”skära huvudet av” terrororganisationen Isis.

Han lovar även att han ska stoppa olaglig invandring till USA genom att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko och tvinga Mexiko att betala för den.

När speakerrösten läser upp just det budskapet visas bilder på en stor mängd människor som rusar mot vad som förefaller att vara den amerikanska gränsen.

Men nu kritiseras Trumps film.

Enligt faktakollssajten Politifact.com visar filmen inte alls bilder från USA:s gräns. I själva verket är det bildmaterial hämtat från en italiensk tv-kanal som visar flyktingar på väg in till den spanska enklaven Melilla, belägen i Marocko. Det ska alltså handla om flyktingar som försöker ta sig från Afrika till ett EU-land.

Efter att Politifact.com uppmärksammat saken valde Trump-kampanjen att gå ut med ett uttalande, där man hävdar att bildvalet var medvetet.

Till CNN ger kampanjchefen Corey Lewandowski samma budskap.

"No s--- it's in Morocco”, säger hon till CNN och hävdar att valet att visa marockanska flyktingar på väg in i ett EU-land ska visa effekterna av en öppen gräns.

”Om vi inte gör något för att bygga en mur och stoppa olaglig invandring är det så här vårt land kommer att se ut”, säger Corey Lewandowski till CNN.

Politifact.com påpekar dock att Pew Research Center uppger att antalet invandrare från Mexiko som nu lämnar USA överstiger antalet som kommer in till USA. Detta för första gången sedan 40-talet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.