Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

DO går vidare med anmälan mot Gaffa

Publicerad: 30 januari 2018, 07:26
Uppdaterad: 30 januari 2018, 07:26

Foto: Gaffa

Diskrimineringsombudsmannen begär svar från musiktidningen Gaffa, som i en rekryteringsannons sökte skribenter som är "åsiktsglada icke-cis-män".


Ämnen i artikeln:

DO

I december kunde Dagens Media berätta att Diskrimineringsombudsmannen (DO) fått in en anmälan mot musiktidningen Gaffa. Anmälaren ansåg att tidningen diskriminerat när de i ett Facebook-inlägg sökte skribenter som är "åsiktsglada icke-cis-män".

"Alltså, kan jag som är en biologisk man, och ser mig själv som en man, inte få en anställning hos dem på grund av min nuvarande könsidentitet. Det tycker jag är diskriminering", skrev anmälaren bland annat i anmälan.

Nu har DO valt att gå vidare med anmälan, vilket DN var först med att rapportera om.

Av handlingar som Dagens Media tagit del av framgår det att DO begär ett snabbt svar från Gaffa i frågan, senast den 31 januari. Frågorna man vill ha svar på är om det stämmer att Gaffa annonserar efter en ny medarbetare med beskrivningen ifråga, på vilket sätt detta i så fall beaktas vid rekyrteringen och om man kommer att vidta någon åtgärd med anledning av uppgifterna i anmälan.

Daniel Horn, chefredaktör för Gaffa, har tidigare sagt till Dagens Media att rekryteringsannonsen inte handlar om diskriminering:

– Som det ser ut nu har vi på Gaffa en övervikt av vita män som skriver för oss och vi vill att fler ska få en chans att synas och tycka till i vår tidning. Ska vi ha en tidning som är till för alla ska även vår skribentkår spegla hur samhället ser ut i stort.

Tidningen har i ett Facebookinlägg ursäktat sin formulering i annonsen.

En "cis-person" är en person vars juridiska kön, biologiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.