Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Coop stämdes för "Ekoeffekten" – nu avgörs målet

Publicerad: 16 Maj 2017, 09:03
Uppdaterad: 16 Maj 2017, 09:46

Undersökningen visade att halten bekämpningsmedel minskade när familjen ät ekologiskt, den största förändringen upptäcktes hos barnen. Bild: Ur Coops kampanj "Ekoeffekten"

UPPDATERAD. Svenskt växtskydd anser att Coops kampanj "Ekoeffekten" är vilseledande. Under idag och imorgon ska målet upp i Marknadsdomstolen.


Ämnen i artikeln:

CoopMarknadsdomstolen

För nästan precis ett år sedan lämnade Svenskt växtskydd, de svenska växtskyddsföretagens branschförening, in en stämning mot Coop för kampanjen "Ekoeffekten" som lyfter fördelarna med ekologisk kost och odling.

Genom en film med en familj som bara äter ekologiskt i två veckor, ville Coop visa att halterna bekämpningsmedel i kroppen kan minskas av att äta ekologisk mat.

IVL Svenska miljöinstitutet genomförde undersökningen med familjen, på uppdrag av Coop.

Svenskt växtskydd anser dock att kampanjen är oetisk och vilseledande.

Anders Normann, verksamhetsledare inom Svenskt växtskydd vars medlemmar tillverkar kemiska växtskyddsmedel, sade till Expressen vid tillfället att de kemiska växtskyddsmedlen är hårt reglerade och säkra.

– Vi menar att reklamen för Coops ekoprodukter med skrämseltaktik svartmålar all annan typ av jordbruk eller livsmedelsproduktion, sade Anders Normann.

Under tisdagen och onsdagen tas målet upp i Marknadsdomstolen.

– Vi bestrider Svenskt växtskydds yrkanden i sin helhet och det framför vi nu i Marknadsdomstolen. För oss handlar detta om konsumentinformation och kunskapsspridande, vilket vi inom Coop och KF ägnat oss åt sedan starten för mer än 100 år sedan. Det handlar om att konsumenterna har rätt att veta vad de stoppar i sig, och det kommer vi fortsätta stå upp för, säger Coops marknadsdirektör Björn Larsson i ett mail till Dagens Media.

– Ingenting i vår ståndpunkt har förändras nu under första dagen, allting som vi har sagt i stämningen gäller. Ingenting som Coops ombud har lagt fram ännu har förändrat någonting i vår uppfattning om saken, säger Anders Normann till Dagens Media.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

CoopMarknadsdomstolen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.