Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Apple förlorar i äppeltvist mot diabetsstiftelse

Publicerad: 9 januari 2018, 12:03
Uppdaterad: 9 januari 2018, 12:18

Apple (vänster) menar att Diabetes Wellness logga (höger) är förväxlingsbart med deras.

Apple tycker att Diabetes Wellness Sveriges logga är för lik bolagets kända äpple – men PRV ger insamlingsstiftelsen grönt ljus.


Ämnen i artikeln:

Apple

Insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Sverige har ett vitt mikroskop inramat av ett rött äpple som logga.

Det gick inte hem hos it-jätten Apple som har begärt att stiftelsens registrering ska upphävas eftersom loggan är förväxlingsbar med Apples egen symbol.

I sin invändning till Patent- och registreringsverket (PRV), skriver Apple bland annat att "det föreligger visuella och konceptuella likheter mellan Apples åberopade rättigheter och det yngre märket till följd av den gemensamma förekomsten av en äppelfigur[...]".

Som argument skriver företaget även att deras logga är "notoriskt känd" och att det finns risk att människor attraheras av Diabetes Wellness tjänster och varor enbart eftersom de har en liknande logga som väletablerade Apple.

Diabetes Wellness menar att det inte finns någon risk för förväxling och de har PRV på sin sida. PRV har nämligen valt att avslå Apples invändning.

PRV menar att en upphävning av Diabetes Wellness registrering inte kan göras på grund av att de skulle dra otillbörlig fördel av Apples kända logga eller vara till skada för märkets anseende. Samtidigt konstaterar de att det finns en viss likhet mellan märkena, eftersom både föreställer ett äpple. PRV slår dock fast att utformningen av äpplena ändå skiljer sig.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Apple

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.