söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Annonsbild i blåsväder

Publicerad: 25 april 2017, 12:31
Uppdaterad: 26 april 2017, 07:32

Städa Sveriges annons som de valt att plocka bort. Foto: Ola Forssblad

Städa Sverige plockar bort bild efter antydningar om rasism: "Det blev fel och vi lär oss av detta".

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

JN


En annons från "Städa Sverige – Idrottens miljöorganisation" har skapat reaktioner på sociala medier. 

Printannonsen som publicerades igår, måndag, föreställer en kvinna och en man i reflexvästar, som med grepptång håller tag i handleden på en ung kille i basketkläder. Under bilden finns copyn "Vi städar framtiden – idag".

Det dröjde inte länge förrän annonsen, som gick på en helsida i Dagens Nyheter, började diskuteras på organisationens Facebooksida:

"Hej! Hur tänkte ni här? Under parollen "Städa Sverige" har ni två personer som håller i en, till synes, invandrarkille med tång. På helsida i DN."

" Bilden, språket, syftet... Vad vill ni ha sagt med kampanjen? Hur sjutton lyckas man pröjsa en annons och floppa så totalt."

"Även att ni använder ordet "Vi" - "Vi städar framtiden" - i kombination med en bild på endast vita personer som städar, befäster att Vi:et syftar på vita personer."

"Bilden var väldigt stötande, eftersom den gav det tydliga intrycket att personen i mitten av bilden var "skräp" som skulle plockas bort med plockpinnar, av de båda vita personerna."

Vid lunchtid i dag bad "Städa Sverige" om ursäkt på sin facebooksida:

Städa Sveriges ursäkt efter annonsblundern.

Mats Wessler är vd på den ideella organisationen som ägs av idrottsrörelsen. Mot ersättning städar barn och ungdomar via "Städa Sverige" skräp i naturen. Enligt organisationens egna utsago så har de genererat 195 miljoner till idrottsrörelsen sedan de startade.

– Vi ber om ursäkt, det var olyckligt att det blev så här. Vi använder plockpinnarna hela tiden och hade med dem i studion under fotograferingen. Vi började leka med dem under plåtningen ungefär som ungdomarna gör när de är ute i naturen och plockar, säger Mats Wessler till Dagens Media och fortsätter:

– Vi har förstått att bilden har väckt reaktioner. Det blev fel, och vi lär oss av detta.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev