måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Sociala medier gynnar mörka krafters framväxt"

Publicerad: 30 september 2017, 07:46
Uppdaterad: 30 september 2017, 13:21

HELGLÄSNING. Aftonbladets Karin Pettersson om nazistdemonstrationen i Göteborg, faran med Facebook och lärdomarna efter året på Harvard University.

Ämnen i artikeln:

Karin PetterssonBokmässan

JN

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Karin Pettersson är sedan några månader tillbaka på Aftonbladet, efter knappt ett år som student på universitetet Harvard i USA, där hon läst bland annat publicistisk, internet och medier, filosofi och populism. I rollen som Aftonbladets politiska chefredaktör ägnar hon nu mycket av sin uppmärksamhet åt den allt mer synliga extremhögern. Senast i går fredag skrev hon:

"Och i morgon ska nazister marschera på gatorna i Göteborg. Jag vet inte hur många böcker jag läst om förintelsen, hur många muséer jag besökt och hur många filmer jag sett. Men det var när jag kom till Auschwitz som jag på allvar rasade ner i avgrunden [..] När polischefen i Göteborg sa att lagen måste tolkas så att nazister får marschera nära en synagoga på jom kippur så finns det en stumhet i systemen som är farlig."

Ska du själv åka till Bokmässan i Göteborg?

–Jag var där i går, men är ganska glad att jag slipper vara där under helgen. Det var ingen glad stämning i Göteborg, ovissheten inför hur helgens demonstrationer kommer att sluta låg som en darrning i luften.

–Vad är dina tankar kring NMR:s demonstration?

– Nationalism och högerextrema krafter är på framfart i både i Europa och globalt. Det är en trend som det är viktigt att fundera över. Självklart hör NMR:s växande självförtroende ihop med SD:s framgångar här hemma. Vi har ett valår framför oss och vi måste lära oss att hantera sådana här grupper. De mobiliserar nu för att sabba och skapa osäkerhet.

För några veckor sedan berättade Karin Pettersson från Gather Festivals scen om oron över att sociala mediejättarna skapar en infrastruktur som gynnar mörka krafters framväxt, och som hon menar har bidragit till att det offentliga samtalet de senaste åren har kraschat.

 – Facebook slår undan benen för journalistiken genom att döda affärsmodellen. Framförallt på regional- och lokal nivå, och det är inte bra för demokratin att människor inte har någon som talar för dem på deras nivå, säger hon.

Karin Pettersson kallar sociala medier för "attention economies"– som bygger på att hålla kvar människors uppmärksamhet så länge som möjligt. Ett effektivt sätt att få folk att stanna kvar är ett starkt känsloinnehåll, menar hon.

– Ju starkare du reagerar desto längre stannar du. Det skapar ett toxiskt klimat som gynnar politisk polarisering och högerextrema grupper som vill sprider ilska och vrede. Facebook har inget samhällsansvar och deras huvudsyfte är inte att koppla ihop folk utan att göra vinst åt sina aktieägare, säger hon och fortsätter:

– Det har emellertid uppstått en diskussion efter presidentvalet i USA och det har gjorts bra studier om till exempel valet i Tyskland – om  hur propaganda sprids via sociala medier. Vi bygger kunskap och börjar förstå nu att internet gör mer än bara kopplar ihop oss, säger hon.

Aftonbladets politiska chefredaktör berättar att studietiden i USA har stärkt en oro hos henne kring vart den nya informations-infrastrukturen leder oss någonstans.

– Jag är väldigt orolig faktiskt både som journalist och samhällsmedborgare över hur sociala medieplattformerna påverkar allt från hur vi interagerar som medborgare till vår mänskliga samvaro och nyhetskonsumtion.

 På Gather Festivals scen inledde hon sin föreläsning för några veckor sedan, med att berätta att hon lämnade jobbet för studier i USA eftersom mängden hat- och hotmejl nästan fått henne att ge upp.

Vad menade du med det?

– Det var så det kändes. jag var väldigt trött och sliten. Det politiska debattklimatet hade blivit väldigt hårt och likaså mängden hot- och hatmejl i inkorgen. Det är inte konstigt att jag får mycket mejl med det jobb som jag har, men det började skena efter valet 2014 och eskalerade med flyktingkrisen. Det var en tuff period, och just då fick jag stipendium. Det passade väldigt bra i mitt liv att resa då.

Hon fortsätter:

– Det har alltid varit tufft att vara kvinna och vänster i offentligheten, det kan många vittna om, inte minst min kollega Åsa Linderborg. Det var tufft även när jag började på Aftonbladet för sju år sedan, men i takt med att sociala medier har tagit en större plats i det offentliga rummet, i kombination med att högerextrema krafter har tilltagit i styrka, så har det blivit extra svårt.

Karin Pettesson poängterar att bakgrunden till varför det har blivit så är komplex, men den tekniska utveckling har gasat på en process där normer har förskjutits och spärrar har släppt –när det kommer till vad som är okej att säga och inte.

– Jag är själv rak och tuff, och jargongen får gärna vara skarp i debatten, men det är något annat än det extrema och hatiska som uttrycks och sprids nu.

Men ändå du valde att komma tillbaka?

– Jag brinner ju för de här frågorna. Det var väldigt skönt att få ta en paus från offentligheten och att få ägna sig åt större och längre tankar ett tag. Dessutom aktualiserades många av frågorna jag kom dit med, i och med presidentvalet där. Jag fick vila ett år och det var både skönt och kul, men nu är jag i bra form igen.

Vad gör du till helgen?

– I kväll ska jag och familjen träffa min mamma och dricka lite vin och i morgon ska jag på amatörteater i Kärrtorp och titta på min pappa som är med. På söndag ska jag vara med i "Godmorgon världen".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev