Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Vinnarna av Stora kommunikatörspriset 2018

Publicerad: 23 Mars 2018, 07:46
Uppdaterad: 23 Mars 2018, 08:12

Årets Stora kommunikatörspriset-vinnare samlade.

Under torsdagskvällen korades årets bästa kommunikation och kommunikatörer. Polisens Stefan Hector, Politikerveckan i Järva och Metoo-rörelsen bland de prisade.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Kommunikatörermetoo

Organisationen Sveriges Kommunikatörer har sedan i början av 90-talet delat ut pris till landets bästa kommunikation och kommunikatörer. Under torsdagen hade det återigen blivit dags för den årliga tävlingen Stora kommunikatörspriset.

– Många av årets vinnare representerar samhällshändelser eller organisationer och företag som har betytt mycket för samhällsutveckling under 2017. Det är ett bevis på att kommunikation inte är fernissa utan ett viktigt verktyg som kan skapa verklig förändring, kommenterar Per Mossberg, juryns ordförande och styrelseordförande för Sveriges Kommunikatörer.

Här är alla vinnare:

Bästa kommunikativa ledarskap...Stefan Hector, chef operativa enheten på nationella operativa avdelningen, Polisen

Juryns motivering: " Stefan Hector, chef operativa enheten på nationella operativa avdelningen, var nationell kommenderingschef vid terrorattentatet och ledde det övergripande polisarbetet och de nationella operativa resurserna, i samverkan med andra myndigheter. När det ofattbara hände mitt i Stockholm en vanlig fredagseftermiddag var Polismyndigheten redo att kommunicera och möta människor, snabbt och handfast på plats och via medierna. Resultatet blev att en unik mänsklig gemenskap spred sig istället för kaos och splittring. Stefan Hector blev en symbol för Polismyndighetens trygghetsskapande kommunikation under terrorattentatet."

Bästa kommunikation offentlig organisation...Malmö stad, kommunikationsavdelningen

Juryns motivering: "Trots tuffa utmaningar eller kanske tack vare dessa har Malmö Stad i hård konkurrens lyckats attrahera och behålla nyckelpersoner för att skapa bra förutsättningar för alla medarbetare att bidra till Malmös utveckling. Malmö stads kommunikationsavdelning har genom att engagera chefer och kommunikatörer utvecklat den kommunikativa förmågan i hela organisationen, vilket har ökat engagemanget på de många arbetsplatserna i kommunens verksamheter. Tillsammans med en bredd i kommunikationsaktiviteterna har tusentals eldsjälar stigit fram inom Malmö Stad.”

Bästa kommunikation näringsliv...Swedbank, externkommunikationsteamet

Juryns motivering: "Med flera smarta kommunikationsaktiviteter i traditionella och sociala medier under 2017, däribland företagskampanjen Rivstart, har Johan Eriksson och kommunikationsteamet skapat både nytta för befintliga och nya kunder och lyckats förflytta varumärket. Arbetet som genomfördes under 2017 har en långsiktig grund att stå på för att leva kvar år efter år när nya entreprenörer genomgår programmet och blir ambassadörer”.

Bästa kommunikation ideell organisation...Politikerveckan i Järva, The Global Village

Juryns motivering: "För kommunikation som valde att prata till en grupp människor istället för att prata om dem. Politikerveckan i Järva lockade statsminister Stefan Löfven att avstå från Almedalsveckan. Till Järva kom många politiker men också vanliga stockholmare för att lyssna och diskutera politik. Ahmed Abdirahman lyckades skapa en lokal och nationell plattform för frågor om integration, mångfald, social hållbarhet och jämställdhet.”

Årets unga talang...Sauda Luzze, initiativtagare Afroboost och Volontär för FN

Juryns motivering: "Med en vilja att förändra synen på unga svarta kvinnor och ett stort mod har Sauda tagit sig hela vägen till FN. Sauda har använt kommunikation för att nå ut och skapa plattformar där människor kan mötas och skapa verklig förändring”.

Hederspris...Metoo-rörelsen

Juryns motivering: "Berättelser som inte bara var en hashtag utan början på en verklig förändring för att få ett slut på sexuellt våld och ofredande. Bransch efter bransch steg gemensamt fram i upprop och gjorde upp med år av sexuella trakasserier och tystnadskultur. Rörelsen lyckades tack vare Gabriella Ohlzon och Carolin Solskär samla tusentals människor på Sergels torg i Stockholm och runt om i landet i en gemensam manifestation. Metoo präglade hösten och vintern 2017 men är en rörelse som vi ännu inte kan överblicka resultatet av. Gabriella Ohlzon och Carolin Solskär får genom mottagandet av Sveriges Kommunikatörers hederspris symbolisera alla de insatser som gjort att Metoo-initiativet fått sådan uppmärksamhet och fäst uppmärksamheten på oacceptabla beteenden.”

Årets jury:

Per Mossberg, ordförande på Sveriges Kommunikatörer (juryns ordförande)Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges KommunikatörerEva Corp, kommunikationschef på RegeringskanslietÅsa Jamal, kommunikationschef påTelia SverigeAnn Lindell Saeby, kommunikationsdirektör på NCC Lamin Sonko, pr-rådgivare på Jung

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.