Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Utsikt får statligt uppdrag - trots slarv med skatten

Publicerad: 30 September 2009, 04:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Utsikt Kommunikation vinner mångmiljonuppdraget från Stockholms Stad. Trots att byrån har en lång historia av skatteskulder bakom sig – och dessutom är vd:n Christer Söderberg bekant med beställaren, stadsdirektören Iréne Svenonius.


Stockholms Stads upphandling gällde leverans av eventtjänster till exempelvis Miljöförvaltningen, Stadsledningskontoret och Stockholms Stadshus.

Uppdraget värderas till 5,5 miljoner kronor per år och avtalet gäller i två år med option på ett år till.

Sju byråer skickade in anbud – staden valde att skriva avtal med tre.

Den byrå som rankades allra högst, och som Stockholms Stad därmed ska tillfråga först vid varje projekt, är Utsikt Kommunikation.

Byrån fick högsta möjliga poäng i upphandlingen, bland annat eftersom man erbjöd lägst pris av samtliga leverantörer.

Enligt regelverket måste byråer som levererar tjänster till Stockholm Stad uppfylla en rad kriterier. Leverantören måste, till exempel, ha ordning på ”betalning av skatter och avgifter”.

Men uppgifter från Creditsafe visar att Utsikt flera gånger slarvat ordentligt med just skatterna.

I Utsiktsgruppen ingår fyra bolag: Nyregistrerade Shiny Happy People, Swedish Traditional Events, Utsikt Kommunikation AB och Utsikt Event Marketing AB.

Utsikt Kommunikation har tidigare haft problem med att betala skatter, då man under 2005 och 2006 drog på sig sju betalningsanmärkningar gällande skatteskulder, på totalt 223 000 kronor.

I bolaget Utsikt Event, som ägs av Utsikt Kommunikation, ser situationen än värre ut. Mellan december 2006 och juni 2009 har bolaget dragit på sig 19 betalningsanmärkningar gällande skatteskulder och felparkeringsavgifter, på sammanlagt 1,2 miljoner kronor.

Under bokslutsperioden juli 2007 och december 2008 uppgick bolagets intäkter till 23 miljoner kronor, medan förlusten skrevs till -2,5 miljoner. Soliditet: - 100,1 procent.

Enligt bokslutet hade bolaget 1,9 miljoner i tillgångar – och 3,3 miljoner i kortfristiga skulder.

Samtidigt var kapitalet förbrukat, men ägarna upprättade inte någon kontrollbalansräkning, vilket aktiebokslagen kräver. För det fick de en anmärkning i revisionsberättelsen.

Även Swedish Traditional Events har förbrukat sitt aktiekapital – och har i september dragit på sig en skatteskuld på 11 700 kronor.

Alla skulder är nu betalda, enligt Kronofogden.

Enligt Hanna Brogren, kommunikationsdirektör på Stadsledningskontoret, har Stockholms Stad via en konsult endast granskat bolaget som lämnat in anbudet, alltså Utsikt Kommunikation. 

– Vi är måna om att bolagen vi skriver avtal med ska följa LOU. Vi begär att de betalar skatter och avgifter och vi gör en kontroll att alla skulder är betalda, säger hon.

Stockholms Stad samarbetar med Skatteverket som följer bolagen som staden har avtal med.

– Vi har en klausul i avtalen som säger att om de inte sköter sina skatter så kan vi avbryta samarbetet, säger Hanna Brogren.

Utsikts vd Christer Söderberg har ett förflutet som partiombudsman på moderaterna i Stockholms Stad. Enligt uppgifter till Dagensmedia.se har han många kontakter i Stadshuset. En av dem är stadsdirektör Iréne Svenonius, som är ytterst ansvarig för upphandlingen.

– Jag känner Iréne. Men vi har inte diskuterat den här upphandlingen mellan oss. Jag kan inte se hur det påverkat detta, hon är nog inte så delaktig, säger Christer Söderberg.

Tror du att din bakgrund i Stadshuset hjälpt dig i detta fallet?

– Upphandlingarna omgärdas av många olika regler. Jag tror inte och hoppas inte att det hjälpt mig. Jag jobbade i Stadshuset år 1991-1992 så det är ju länge sedan.

Om betalningsanmärkningarna säger han:

– Utsikt Kommunikation hade en del missar 2006 och det känns ganska gammalt. Utsikt Event deltar inte i upphandlingen, det är två olika juridiska personer, och i det bolaget sker ingen verksamhet i dag.

Kommunikationsdirektören Hanna Brogren säger att Iréne Svenonius inte varit delaktig i processen mer än initialt, då man bestämmer hur upphandlingen ska läggas upp.

De andra två byråerna som staden skrev avtal med är World Imagine och Louder Living Marketing.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.