Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Stjärnfotografen Klaus Thymann drar Adamsky inför domstol

Publicerad: 5 april 2016, 11:38
Uppdaterad: 5 april 2016, 11:41

Han presenterades som en stjärnvärvning för Adamsky. Nu hävdar Klaus Thymann att Adamsky blåst honom på pengar – i en tvist som nått tingsrätten.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


– Det är moraliskt fel, säger Klaus Thymann till Dagens Media.

Acne gick nyligen ut med att bolaget värvat den kände fotografen och regissören Klaus Thymann till sitt stall.

 

Han har tidigare varit representerad av Adamsky, ett svenskt bolag som både är agent och produktionsbolag. Dagens Media kan nu avslöja sprickan mellan Klaus Thymann och Admsky – som resulterat i att fotografen drar sin tidigare agent inför domstol.

– Det är det enda sättet för mig att få pengarna som är mina, säger Klaus Thymann till Dagens Media.

Adamskys vd Alexander Aaseby ställer sig helt oförstående till kraven.

– Klaus är en väldigt begåvad fotograf, men vi var tvungna att avsluta avtalet på grund av samarbetssvårigheter. Vi har betalat och gjort rätt för oss och jag kan bara spekulera i varför han gör såhär.

Presenterades som en prestigevärvning

Den Londonbaserade danskfödde fotografen Klaus Thymann värvades till Adamskys stall våren 2012. Han hade då fotat världskampanjer för Nike och Saab.

– Vi är mycket stolta över att kunna presentera honom som ny reklamfotograf. Vi har haft ögonen på honom länge, sade Adamskys delägare och Sebastian Aaseby då till Dagens Media och fortsatte:

– Det var kärlek vid första ögonkastet.

Klaus Thymann är mest känd för sitt arbete som stillbildsfotograf. Men han har även gjort jobb som regissör och filmare. I somras var Klaus Thymann både fotograf och regissör i ett projekt för hotellkedjan Westin. Kunden fakturerades 8 000 dollar, motsvarande 65 000 kronor, per dag för hans arbete.

Klaus Thymann hävdar nu att Adamsky blåste honom genom att i strid med gällande kontrakt ta en andel av dessa intäkter.

”Det finns ingenting i kontraktet mellan Adamsky och Klaus Thymann som godkänner att Adamsky tar kommission på hans intäkter som filmregissör”, står det i kravbrevet som nu landat i Stockholms tingsrätt.

Hans krav har först gått till Kronofogden. Då Adamsky bestridit kraven har ärendet nu gått vidare till tingsrätten, där en rättslig prövning nu ska lösa konflikten. Dock har Klaus Thymann i skrivande stund inte betalat den ansökningsavgift som krävs för att rätten ska ta upp tvisten.

”Det är moraliskt fel”

Totalt kräver Klaus Thymann 35 000 kronor från Adamsky. Det kan tyckas vara en struntsumma. Men för Klaus Thymann, som är styrelsemedlem i Design and Artists Copyright Society, är kreatörers rättigheter en fråga värd att ta strid för.

– Det handlar om principen att en agent tar pengar som de inte har rätt till. Det är moraliskt fel. Adamsky har haft rätt att ta kommission för mitt arvode som fotograf, men inte som regissör. De bestämde sig för att göra det ändå, säger Klaus Thymann.

Alexander Aaseby hävdar tvärtom att Adamsky tagit provision i enlighet med gällande kontrakt.

– Vi har rätt att ta en procentsats på uppdragen som vi förmedlar, säger han.

Adamskys version är att det inte var specificerat i avtalet vilken i vilken roll företaget hade rätt att ta kommission för. Det avtal som Klaus Thymann skickat in till Stockholms tingsrätt (som dock inte är påskrivet) tycks visa att Adamsky representerade honom som just fotograf.

– Jag vill inte gå in på detaljer i våra affärsuppgörelser. Men vi har gjort många andra uppdrag där vi har tagit betalt på detta sätt, även tidigare uppdrag med Klaus. Därför blev vi förvånade att Kluas väljer denna ”take”. Vi känner att vi har gjort rätt och måste detta prövas i domstol så får det bli så, säger Alexander Aaseby och tillägger:

– Vi önskar honom lycka till på Acne.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev