Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

SSU väljer byråer – men två av fyra saknar kollektivavtal

Publicerad: 25 Oktober 2013, 06:55
Uppdaterad: 16 December 2015, 15:29

Dagens Media kan avslöja att två av SSU:s nya kommunikationsbyråer saknar kollektivavtal.


Ämnen i artikeln:

SSUSocialdemokraternaReformklubbenDeportivoReform Act

Frågan om kollektivavtal är en grundbult i den svenska arbetarrörelsen. Både ungdomsförbundet SSU och moderpartiet driver frågan i den offentliga debatten.

I en debattartikel på SVD-brännpunkt framförde SSU:s ordförande Gabriel Wikström kravet om sommarjobb med bra villkor till Sveriges ungdomar.

"Alla unga bör erbjudas jobb där lön och allmänna villkor regleras i kollektivavtal", skrev han.

Men Dagens Media kan i dag avslöja att SSU i praktiken struntar i sitt eget krav. Två av de totalt fyra kommunikationsbyråer som SSU precis har skrivit avtal med saknar kollektivavtal.

Det gäller design & UX-byrån Strawberry Hill samt design- och filmbyrån Snask.

Strawberry Hill ska ta fram en sajt för digital organisering och aktivism åt SSU.

– Den här diskussionen kom upp under förhandlingarna och då sa SSU att om valet står mellan två byråer och en av dem har kollektivavtal så är det en stor fördel, säger vd:n Eskil Janson och fortsätter:

– Kollektivavtal är viktigt för dem, men viktigast är ändå kvaliteten på byrån.

Ungdomsförbundets nya designbyrå Snask saknar också kollektivavtal.

– Vi har pratat om det men kanske framför allt om att vi ska ha en modern syn på anställningspolitiken i form av goda löner, bra villkor, tjänstepension och mycket semester. Jag tror faktiskt att vi har bättre villkor än de som finns i kollektivavtalen, säger Snasks grundare Magnus Berg till Dagens Media och fortsätter:

– Men svaret på din fråga är nej, vi har i dagsläget inte något kollektivavtal. Och jag vet inte hur många byråer som har det. Det här är väl en debatt som pågår hela tiden där branschen är lite efter.

Ni fick precis SSU som ny kund, lyfte de den här frågan under upphandlingsprocessen?

– Nej, inte vad jag minns.

SSU har också skrivit avtal med pr-byrån Reform Act och Deportivo.

De har båda kollektivavtal.

– För SSU är det viktigt att leverantörerna har kollektivavtal och jag tror att de blev glatt överraskade av oss, eftersom de flesta byråerna inte har det, säger Mattias Ronge, vd på Deportivo.

Reform Acts byråledare Jakob Ohlsson vill inte säga om det var ett krav från SSU att byråerna skulle ha kollektivavtal.

 – Det får du fråga dem om, men arbetarrörelsen tycker generellt att det är allt från mycket viktigt till ett krav, säger han.

Reklambyrån Granath Havas fick tidigare i år uppdraget att bli Socialdemokraternas huvudbyrå inför supervalåret 2014. Enligt vd:n David Granath ”aktualiserades frågan” om kollektivavtal i samband med Socialdemokraternas pitch. Han uppger dock att kollektivavtal på byrån var något som redan diskuterades.

Fördelen för personalen är bland annat att de får garanterade kollektivavtalsenliga pensionsavsättningar – något som annars kan glömmas bort.

– I byråbranschen är det ofta först och främst en hög lön som prioriteras, och pensionerna kommer ofta i efterhand. Det finns exempel på medarbetare här som inte har varit medvetna om den bilden och hamnat efter i pensionsavsättningarna medan livet rullat på, säger David Granath.

Frågan om kollektivavtal hos leverantörerna till arbetarrörelsen har under de senaste åren uppmärksammats av flera medier.

Makthavare.se kunde i juli förra året visa att flera fackförbund och facknära organisationer köpte tjänster av MyNewsdesk – trots att företaget då saknade kollektivavtal.

– Vår generella princip är att företag ska ha kollektivavtal. Här har vi helt enkelt varit ouppmärksamma, sade Gabriel Wikström, då kandidat till ordförandeposten, i dag SSU-ordförande, då till Makthavare.se.

I november avslöjades att A-lotterierna, som ägs av Socialdemokraterna och SSU, anlitar ett företag som inte har kollektivavtal.

– Det händer emellanåt att vi startar samarbeten, men med målet att de bolagen ska teckna ett kollektivavtal. Ibland lyckas vi och får bolagen att teckna kollektivavtal. Ibland misslyckas vi och då brukar vi avsluta samarbetet, sade A-lotteriernas vd Anders Jansson då till SVT.

LÄS ÄVEN:

UPPDATERING:

Det bolag som åsyftas i stycket om A-lotterierna har ett kollektivavtal med Unionen sedan våren 2013.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.