Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Skattefesten över för byråerna

Publicerad: 12 April 2013, 06:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:42

Reklambyråpartners i hela Sverige flyr undan skatt genom att belöna sig med utdelning istället för lön. Nu sätter Anders Borg stopp för byråernas skatteupplägg.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgAlliansenForsman Bodenfors

De så kallade 3:12-reglerna tillåter delägare i mindre partnerägda bolag att plocka ut pengar som utdelning istället för lön – och på så sätt betala mindre skatt.

Ett upplägg som används flitigt i Sveriges byråvärld. I många byråer belönar sig ägarna så gott som årligen med utdelningar i mångmiljonklassen, som även kan ges till delägare med mycket små andelar.

Men nu är de glada dagarna över. Det beskedet ger finansminister Anders Borg i dag på Dagens Industris debattsida.

”Det har visat sig att dessa regler används för skattedrivna upplägg i partnerägda företag”, skriver Anders Borg.

Bolag som bland andra Prime och Forsman & Bodenfors har i dagsläget ett stort antal partners, alltså delägare i verksamheterna.

”Genom att anställda görs till delägare med en mycket liten ägarandel i företaget kan den anställda ta ut stora belopp som beskattas som kapitalinkomst”, skriver Anders Borg.

I praktiken innebär det en rejäl skattesänkning. Enligt debattartikeln från omkring 57 procent till låga 20 procents skatt.

En del av den ekonomiska vårpropositionen, som presenteras på måndag, innehåller förslag där finansministern sätter stopp för den lukrativa skatteplaneringen.

Tre konkreta åtgärder ska få bukt med problemet.

”Vi föreslår nu att personer med ett mycket litet delägarskap inte får tillämpa den så kallade löneunderlagsregeln som innebär att ju mer ett företag betalar ut i lön till sina anställda, desto större belopp kan delägarna ta ut i kapitalbeskattad inkomst från företaget”, skriver Anders Borg.

De nuvarande 3:12-reglerna har funnits i två decennier. Enligt en granskning i tidningen Resumé har Forsman & Bodenfors, Sveriges största reklambyrå, använt ett skatteupplägg för sina delägare som ”testar gränserna”. Dessutom ska både Prime och Åkestam Holst använda uppläggen som Borg nu stoppar:

”De tio delägarna i reklambyrån Åkestam Holst tog 2011 ut löner på 55 000-75 000 kronor per månad. Men får ut lika mycket eller mer i aktieutdelning - till betydligt lägre skatt”, skrev Resumé i februari.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.