Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Scream över 800 miljoner

Publicerad: 1 december 2010, 05:25
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:29

Mediebyrån Scream omsätter 825 miljoner kronor i år. Men byrån vill inte växa för mycket. "Vi ska aldrig bli större än en skolklass", säger vd:n Daniel Berg.


Scream var en av få mediebyråer som ökade sin omsättning även krisåret 2009. Då uppgick intäkterna till 616 miljoner - i år beräknar man landa på 825 miljoner.

– Dels har vi haft en bra nykundsingång under lågkonjukturen, dels ser vi en stark optimism hos våra kunder, som drog igång redan vid det första kvartalet. Annonsörerna börjar damma av lanseringsplaner och är mer offensiva, säger Daniel Berg.

Förra året gjorde Scream en vinst på 4,7 miljoner kronor. Vad vinsten landar på i år vill han inte säga, men enligt Daniel Berg blir den "rejält högre".

På tisdagen släppte IRM sin reviderade prognos över reklaminvesteringarna. I år förväntas marknaden öka med 9 procent medan samma siffra för nästa år tros bli 5 procent.

Ser du, prognosen till trots, några orosmoln?

– Det gör man alltid. Sverige har en udda situation om man jämför med Norden och stora delar av Europa, där man fortfarande är i en lågkonjunktur. Med tanke på Irlandskrisen och det som händer i Portugal och Spanien ser man inte på 2011 med ett självklart lugn, även om det ser bra utifrån vad vi och våra kunder räknat med. Men det gick snabbt 2008.

Med en omsättning på 825 miljoner och 30 anställda i Stockholm kan ni knappast klassas som en liten byrå längre. En vanligt kritik från mindre byråer mot de större drakarna är att de tappar spets. Hur gör ni för att behålla er spets?

– Det är en relevant fråga. Vi har själva haft den på agendan länge, vi måste behålla hungern och vara så pass få att att vi kan hålla ett högt engagemang. Vi har satt en gräns för oss själva, vi ska aldrig bli större än en skolklass. Malmö- och Göteborgskontoret tar på sig fler specialistroller, vilket gör att våra specialister i Stockholm får mer tid över och att vi inte behöver anställa lika mycket.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att Screams omsättning i år landar på 725 miljoner. Siffran, som kom från Scream, avsåg endast Stockholmskontoret.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.