fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

(S) kräver svar från försvarsministern

Publicerad: 29 juli 2011, 14:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:03

Efter upphandlingskaoset – nu kräver Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist svar på hur försvarsminister Sten Tolgfors ska stoppa de riggade upphandlingarna.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaFörsvarsmaktenCarat

DT

Dante Thomsen


Dagensmedia.se har i flertalet artiklar berättat om Försvarsmaktens reklamupphandlingar som just nu utreds av Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Nu stämmer även Socialdemokraterna in i kritiken och partiets försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist kräver svar på hur försvarsminister Sten Tolgfors ska stoppa de riggade upphandlingarna.

– Till att börja med var vi kritiska redan när beslutet att avskaffa värnpliktssystemet till förmån för ett yrkesbaserat försvar fattades. Förslaget omfattades inte av en bred politisk överrenskommelse utan drevs igenom med ett fåtal rösters övervikt, säger Peter Hultqvist till dagensmedia.se och fortsätter:

– Vi kände att mycket av det som fanns i förslaget kändes dåligt genomtänkt och oförberett. Många avtal och regler som skulle styra hur verksamheten fungerar var inte klara. Sedan drar man igång en stor rekryteringskampanj på 300 miljoner kronor.

Peter Hultqvist menar att den riggade reklamupphandlingen förstärker intrycket av att Försvarsmakten "inte haft ordning på verksamheten".

– Att kampanjen inte upphandlats på ett korrekt sätt visar att många delar av det här har varit på allt för lösa boliner. Därför är det rätt naturligt att jag ställer frågan till Sten Tolgfors. Jag vill veta vad gör han för att säkerställa kvaliteten och riktigheten i Försvarsmaktens upphandlingar.

Hur allvarligt är det här?

– Om det är så att Försvarsmakten ensidigt har gynnat av en viss byrå är det klart att det är allvarligt. Redan nu är det allvarligt att saker och ting pekar på att allt inte har gått rätt till. Att en så central del av den offentliga Försvarsmakten inte kan hålla ordning på upphandlingarna är självklart inte bra.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev