Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Rewirs vd upptaxeras efter bluffakturor

Publicerad: 1 Mars 2011, 11:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

Varumärkesbyrån Rewirs vd Jacob Fant försökte göra avdrag för bluffakturor på ett värde på 400 000 kronor, enligt Skatteverket. Nu fastställer kammarrätten Skatteverkets beslut på upptaxering.


Ämnen i artikeln:

Rewir

Det var efter en revision år 2006 som Skatteverket valde att upptaxera Jacob Fant som då drev en egen firma som frilansande konsult, efter att det framkommit att han gjort avdrag för bluffakturor till underleverantören LCG.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som valde att gå på Skatteverkets linje.

Nu har fallet kommit upp till kammarrätten, som även de ger Skatteverket rätt - och fastställer den tidigare upptaxeringen.

”Förvaltningsrätten har funnit att det i målet har framkommit ett flertal uppgifter som tyder på att LCG har utfärdat osanna fakturor under den aktuella perioden”, skriver kammarrätten i domen.

”Kammarrätten delar vidare förvaltningsrättens bedömning att det vid en sammantagen bedömning får anses mycket sannolikt att någon verksamhet inte har bedrivits i LCG och att de arbeten som Jacob Fant gjort avdrag för i sin deklaration inte har utförts av LCG”.

Några av de punkter som framkommit i kammarrättens och Skatteverkets granskning:

* Jacob Fant har till Skatteverket uppgett att samarbetsavtalet med LCG upprättades i april 2004 men enligt Skatteverket registrerades bolaget först i november 2004. Något som Skatteverket anser tyder på att samarbetsavtalet upprättats i efterhand.

* LCG anlitades för att ta fram rapporter och undersökningar till Rewir men enligt Skatteverkets bedömning saknar LCG kompetens och resurser att utföra jobbet.

* De pengar som Jacob Fant har betalat in till LCG:s plusgirokonto har omedelbart tagits ut som kontanter.

* LCG har, enligt förvaltningsrätten, utfärdat osanna fakturor till cirka 16 företag till ett samlat värde av 6,7 miljoner kronor mellan 2005 och 2006.

Jacob Fant slipper dock betala skattetillägg av en del av beloppet.

Dagensmedia.se har varit i kontakt med Jacob Fant, som bad att få återkomma med kommentarer.

Rewir ägs sedan 2006 av kommunikationskoncernen Intellecta. I höstas köpte Intellecta upp Bodén & Co, som nu införlivats i Rewir.

Henrik Widell

Ardalan Samimi

Ämnen i artikeln:

Rewir

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.