Radio är månadens stora vinnare

2018-10-09 09:13  
Foto: Janne Naess

Radio gick starkast i Mediebyråbarometern i september och uppvisade en positiv tillväxt om 23,9 procent. Det är den högsta noteringen för kategorin under en septembermånad – någonsin.

September blev ännu en stark månad för medieinvesteringarna, som totalt ökade med 1,6 procent jämfört med samma period föregående år, utan draghjälp från valet. Det visar den senaste Mediebyråbarometern.

De mediekategorier som ökade under september var radio, tv, sociala medier och utomhus/trafikreklam.

Månadens stora vinnare blev radio som uppvisade en positiv tillväxt om 23,9 procent, vilket även är den högsta noteringen för kategorin under en septembermånad – någonsin. Radio är även den kategori som procentuellt har ökat mest hittills i år, med en positiv tillväxt om 21,5 procent, vilket motsvarar en ökning om närmare 80 miljoner kronor.

- Medieinvesteringarna fortsätter att gå på högvarv och ökade även under september. Dock var valets påverkan på medieinvesteringarna i september marginell, om än inte obefintlig. De politiska partierna har visserligen annonserat, men sannolikt har mer traditionella annonsörer valt att hålla tillbaka något. Vi har tidigare sett tendenser på att annonsörer och mediebyråer flyttar köp från digitala kanaler till breda analoga kanaler. I september förstärktes detta ytterligare och jakten på räckvidd är fortsatt tydlig, säger Staffan Slörner, vd Sveriges Mediebyråer, i ett pressmeddelande.

Den mediekategori som backade mest under september 2018 var bio som uppvisade en negativ tillväxt om 30,3 procent.

Även kategorierna populärpress, fackpress, DR/Annonsblad, sök, dagspress storstad, dagspress landsort, dagspress kväll, online display samt online video backade under september.

Ackumulerat, hittills i år, är populärpress den kategori som procentuellt sätt har minskat mest. Detta med en negativ tillväxt om 18,1 procent.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt