Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Pr- och mediefolket på kokainligans kundlista

Publicerad: 10 januari 2014, 11:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:49

Dagens Medias granskning visar att minst nio personer i den svenska medie- och marknadsföringsbranschen, varav flera i ledande positioner, misstänks för knarkbrott.


Nio män står åtalade för grovt narkotikabrott i den stora kokainhärva som har nystats upp i Stockholm.

Enligt åtalet ska ligan, som går under namnet ”Taxi-Tony”, ha kört ut kokain till sina kunder efter beställningar via telefon. Försäljningen ska ha ägt rum mellan den 1 januari och den 4 maj 2013.

Dagens Media har tagit del av listan på de personer som figurerar som misstänkta köpare i knarkhärvan, och som nu riskerar åtal.

Många är personer med bra jobb, som syns på vimmelbilder på sajter som Stureplan.se och Finest.se, och minst nio av dem är verksamma i medie- och marknadsföringsbranschen.

En av de misstänkta är en framstående pr-konsult, som också är en av grundarna av en större byrå. Pr-konsulten, som hör till dem som har tilldelats en försvarare, skriver i ett sms till Dagens Media:

– Det här rör mig som privatperson, jag är inte en offentlig person och jag hoppas att ni kommer att respektera det.

En annan av de misstänkta är vd på ett content marketing-bolag i Stockholm. Dagens Media har utan framgång sökt vd:n, och hans försvarare vill inte ge några kommentarer.

Ytterligare en byrå-vd och framstående konsult, inom bland annat varumärkesutveckling, figurerar på listan.

Det gör även ytterligare en nyckelperson på ett content marketing-bolag, samt en pr-konsult på en av landets största byråer.

Även ägaren av en mindre kommunikationsbyrå återfinns på listan, liksom en chef på ett stort flygbolag. Flygbolagschefen är ansvarig för en del av bolagets marknadsföring och försäljning.

Dessutom återfinns två personer med kopplingar till den svenska tv-industrin på listan.

Åklagare i målet är Lars Hedvall.

– Jag bryr mig inte om vad de sysslar med. De är alla misstänkta för samma brott, innehav av minst 0,67 gram kokain, säger han till Metro.

Magnus Linton, författare av boken "Cocaina – en bok om dom som gör det”, är inte förvånad över vilka som finns med bland de misstänkta knarkkunderna.

– Det här bekräftar den gamla storyn om kokain, som fortfarande är levande – att det är en drog för relativt välbärgade människor, säger han till Dagens Media.

Att samtliga namn kunde hittas i en mobiltelefon kopplad till kokainligan ”Taxi-Tony” är inte heller något som förvånar Magnus Linton.

– Många säljare är nischade i vissa nivåer, man säljer i vissa kretsar. Det är enklare då eftersom personer som arbetar i samma miljöer och umgås i samma kretsar tipsar varandra, säger han, och fortsätter:

– Det här är en cirkel, sen finns det såklart andra cirklar. Får man till exempel tag på en mobiltelefon från en säljare i typ Ludvika, så hittar man en helt annan typ av människor.

Totalt ska kokainligan ha sålt över ett kilo kokain, uppdelat på 1 515 enheter, till 181 personer i Stockholm. Ligan ska också ha förvarat och innehaft nästan tre kilo kokain och drygt 15 kilo cannabis.

 

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev