Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

PR-experterna om Stefan Löfven: "Ett uppenbart sätt att flörta med väljarna"

Publicerad: 29 juni 2017, 05:30
Uppdaterad: 13 april 2018, 14:13

I ett Facebookinlägg skrev statsminister Stefan Löfven att det är dags att "fler viljor från förorter och bruksorter, landsbygd och skärgård, får ta större plats i svensk politik". Bild: Wikimedia commons, fotograf Per Pettersson

Kommer statsminister Stefan Löfven vinna något på att nobba politikerveckan i Almedalen och istället ge sig ut på Sverigeturné? Dagens Media vänder sig till tre pr-experter för svar.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenPrimeWestanderGullers GruppAlmedalen

Redan i vintras började det snackas om årets Almedalsvecka, som inleds på söndag 2 juli.

Anledningen var att statsminister Stefan Löfven gick ut och berättade att Almedalen i år får klara sig utan honom. Istället ska han ägna veckan åt "att träffa folk som kanske aldrig skulle besöka en politikervecka, men likväl borde få sina röster hörda i politiken".

Det skrev han i ett Facebookinlägg, där han också menade att det är dags att "fler viljor från förorter och bruksorter, landsbygd och skärgård, får ta större plats i svensk politik".

Även om det inte är första gången en statsminister väljer att inte delta i politikerveckan, var det länge sedan sist. Närmare bestämt tio år, när dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med dåvarande näringslivsminister Maud Olofsson 2007 valde att hoppa över veckan.

Men att Stefan Löfven nu gör samma sak fick många att fråga sig om det bör tolkas som ett tecken på ett sjunkande intresse för Almedalen, och om fler politiker kommer att följa i hans fotspår.

Tomas Hedenius, vice vd på kommunikationsbyrån Gullers Grupp, säger till Dagens Media att det finns två dimensioner av statsministerns val – dels en demokratisk, dels en kommunikativ.

– Den demokratiska handlar om att Almedalen är en viktig arena för samtal och debatt, och i det ljuset kan jag personligen tycka att det är synd att Stefan Löfven väljer att inte delta, säger han och fortsätter:

– När det kommer till den kommunikativa dimensionen, ser vi just nu en ökad misstro mot det som kallas etablissemanget. Genom att avstå från Almedalsveckan, som kan uppfattas som elitistisk, och istället välja att träffa "vanligt folk", skickar han budskapet om att han är folkets företrädare. Jag ser det här som ett rätt uppenbart sätt att flörta med väljarna.

"Almedalen så mycket större än partiernas utspel"

Lisa Blomqvist är pr-konsult på Westander, byrån som för elfte året i rad utnämner vem som blir "hetast i Almedalen" baserat på vem som lyckas bäst med att få ut sitt budskap. När Fredrik Reinfeldt 2007 ratade politikerveckan, gav byrån honom istället etiketten "kallast i Almedalen".

Lisa Blomqvist menar dock att det finns större problem med årets Almedalsvecka än statsministerns frånvaro.

– Jag tycker att det är extra tråkigt att han inte kommer att närvara i år, eftersom jag tror att det är viktigare än någonsin att seriösa politiker är där och visar att de värnar om demokratin. Det finns ett starkt symbolvärde i det, säger hon.

Att Stefan Löfven kommer att vara på plats igen nästa år tvivlar hon inte på.

– Ja, det tror jag absolut. Då är det ju valår och vi kommer att se politiker som tar alla chanser att vara på plats för att föra samtal och nå ut med sina budskap.

Lisa Blomqvist menar dessutom att Almedalen breddats och på senare år ger plats åt allt fler aktörer.

– Fler gräsrotsorganisationer är på plats och jag upplever även att det finns ett stort allmänintresse från folk som kommer dit och lyssnar och tar del av det de tycker är givande. Almedalen är på så vis mycket större än bara partiernas utspel och partiledarnas tal.

Kan Stefan Löfven vinna i opinion på att inte dyka upp?

– Jag tror han skulle vinna mer på att delta i den demokrati- och politikfest som Almedalen faktiskt är. Att åka ut och prata med folk ute i landet kan han göra när som helst under resten av året.

Stefan Löfven under sitt partiledartal i Almedalen 2016. Bild: Wikimedia commons

Lisa Blomqvist får medhåll av Jonas Hellman, som är chef för public affairs på kommunikationsbyrån Prime.

– Stefan Löfven försöker göra en poäng av att han skippar Almedalen i år, men hur många timmar skulle det egentligen ta för honom att åka till Visby och bränna av ett tal? Om viljan fanns skulle han förstås hinna med både Almedalen och att resa i landet.

Jonas Hellman anser att det har ett stort värde att människor samlas under Almedalsveckan och pratar med varandra över partigränserna.

– Debatten har blivit allt mer polariserad, vi ser en global trend att ytterligheterna stärks. Jag tycker att det är viktigt med mötesplatser där beslutsfattare från olika politiska läger och verksamheter träffas och pratar med varandra, på ett trevligt och respektfullt sätt. Det möjliggörs just under Almedalsveckan.

Vid en historisk tillbakablick menar Jonas Hellman att det inte är speciellt uppseendeväckande att statsministern inte deltar i Almedalen.

– Det är egentligen först på senare år som det blivit vanligt att alla partiledare dyker upp. Under 1980-talet var det som regel bara några stycken som deltog. Carl Bildt har till exempel aldrig talat i Almedalen.

Kommer Stefan Löfven att vara på plats nästa år?

– Nu har han visserligen gjort en poäng av att inte delta, men jag bedömer att det är 70 procents sannolikhet att han är på plats nästa år.

Statsministern är inte den enda som väljer att rata årets Almedalsvecka. Feministiskt initiativ, RFSL och Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks) är några av dem som inte kommer att dyka upp.

Dock av en helt annan anledning – nämlingen som protest mot att nazistiska Nordiska motståndrörelsen får tillåtelse att delta.

I det senaste numret av Dagens Media gör vi en stor Almedalenspecial, där det bland annat bjuds på en lång intervju med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om moral, makt och mediepolitik. Teckna en prenumeration här.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.