Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Pr-byrån bakom The Swedish Number: "Alla har jobbat arslet av sig för att få till en succé"

Publicerad: 14 april 2016, 13:16
Uppdaterad: 14 april 2016, 14:57

"The Swedish Number" blev snabbt en stor snackis och viral succé. Nu berättar Cohn & Wolfes vd Marta Karlqvist om arbetet bakom – som började redan i december 2014.

Ämnen i artikeln:

Cohn WolfeThe Swedish Number

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se


Dagens Media har tidigare skrivit om succén och spelet bakom lanseringen av The Swedish Number. Kampanjen togs fram tillsammans med Ingo Stockholm och Cohn & Wolfe. Ingos Björn Ståhl berättade för Dagens Media att det var nära projektet lades på is.

Reklambyrån Ingo har fått mycket tid i rampljuset. Med noll kronor i mediebudget har byrån lyfts fram som hjärnorna bakom kampanjen. Cohn & Wolfe har istället fått stå lite i kulisserna.

Cohn & Wolfe har varit delaktiga i projektet sedan december 2014 och har ansvarat för pr-delen av kampanjen vad gäller koncept, utrullning och spridning.

– Som pr-byrå är vi vana att det är resultatet av vårt kundarbete som syns, inte vårt varumärke. Vårt fokus har främst varit att jobba ut kundens kampanj och den massiva framgång som den rönt bevisar allt vårt hårda arbete. Vi tror att bra arbete belönar sig självt och de som har haft insyn i kampanjen har gett oss all kredd vi någonsin drömt om, säger hon till Dagens Media.

Trots att Marta Karlqvist påpekar att "det är laget före jaget som gäller" så är det två personer hos Cohn & Wolfe som hon väljer att lyfta fram lite extra.

– Ungefär en tredjedel av medarbetarna har varit inblandade i olika stor utsträckning. Sen har Cecilia Lindqvist och Tero Marjamäki dragit det absolut tyngsta lasset och gjort ett helt fantastiskt jobb.

Spridning över hela världen

Cohn & Wolfe var den byrå som hade ansvaret och skötte spridningen i stora delar av världen, förutom i USA. Hur gick egentligen arbetet till? Enligt Marta Karlqvist hade Cohn & Wolfe möjligheten att jobba mot rätt personer vid rätt tidpunkt.

– Vi jobbade aktivt på flera fronter, där vi hade ett team här i Sverige som jobbade mot den svenska, europeiska, asiatiska och sydamerikanska marknaden och ett team i USA som fokuserade på den amerikanska marknaden. På så sätt hade vi möjlighet att jobba mot rätt personer vid exakt rätt tidpunkt och till en större skala. Det har också varit viktigt att överraska världen med att låta en helt vanlig svensk fronta Sverige i stora kanaler såsom BBC, Der Spiegel och Reddit, säger hon.

Förutom spridning var man också ansvariga för att ta fram en kommunikationsplan. Marta Karlqvist vill inte gå in på detaljer, men lyfter fram Ingo i processen.

– Hela processen har gått oerhört smidigt även om den har varit lång. Ingo hade en grym idé och vi har jobbat mycket nära varandra med att arbeta ut den det senaste året. Runt idén har vi mejslat ut en strategi för att erövra världens mest inflytelserika medier och säkra att hela Sverige blir talespersoner för vårt land. Det handlar i princip om att hitta viktiga noder i lokal och global press och ha en strukturerad plan för sociala medier.

Ni var ju även ansvariga för ambassadörsprogrammet, berätta om det.

– Vårt arbete kring ambassadörerna har framförallt bestått av tre delar. Först att ta fram budskap och kommunikationsmaterial att använda i kommunikationen mot ambassadörerna. Sedan identifierade vi Sveriges viktigaste kända personligheter, kändisar, idrottsmän, politiker och så vidare som skulle kunna representera kampanjen och Svenska Turistföreningens (STF) värderingar på ett bra sätt. Slutligen var vi i kontakt med de identifierande ambassadörerna och kom tillsammans med dem överens om ett engagemang.

Hur gick lanseringen till, och vilka var nyckelfaktorerna?

– Lanseringen var en del av en noggrant planerad strategi där vi hade identifierat de kanaler runt om vi världen som vi såg skulle kunna bära fram budskapet på ett trovärdigt och inspirerande sätt. Här har vi och Grey New York arbetat utifrån vår samlade erfarenhet. Nyckelfaktorerna var:

  • En stark idé byggd på en stark insikt
  • En kund som vågade ta ut svängarna
  • En extremt genomarbetad och bred plan med tuffa mål på impact i hela världen
  • Oerhört viktigt med ett bra och tight samarbete mellan Ingo, Grey New York, STF och oss där alla har jobbat arslet av sig för att få till en succé.
  • Hårt arbete. Vi har jobbat dygnet runt, genom tidszoner och på olika språk för att pinpointa rätt människor i rätt kanaler för att få till bredaste möjliga spridning.

Vilka personer man har varit i kontakt som ska representera Sverige vill Marta Karlqvist inte avslöja än, men hon berättar att byrån inom kort kommer att gå ut med namn. Sedan tidigare har Sveriges kunskapslyftsminister Aida Hadzialic anmält sig.

– Vi har varit i kontakt med flera stora svenska och internationella personligheter och har ett par starka namn som vi ser som bra representanter för Sverige. Vi kommer inte att gå ut med namn ännu, utan dessa kommer att publiceras allt eftersom under de kommande två månaderna. Vartefter kampanjen växer kommer självklart även fler egna initiativ från utländska medier och personligheter.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev