Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

”Osunt att ta ut höga löner”

Publicerad: 16 April 2013, 09:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:49

De nya 3:12-reglerna sätter käppar i hjulen för stora utdelningar. Byråerna tar dock förslaget med ro, men Göran Åkestam, vd på Åkestam Holst, irriterar sig på finansminister Anders Borg.


Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstPrime PRForsman Bodenfors

De så kallade 3:12-reglerna tillåter delägare i mindre partnerägda bolag att plocka ut pengar som utdelning istället för lön – och på så sätt betala mindre skatt. Men det ska det nu bli ändring på efter ett förslag från Anders Borg:

”Det har visat sig att dessa regler används för skattedrivna upplägg i partnerägda företag”, skrev Anders Borg i en debattartikel i Dagens Industri i förra veckan.

Göran Åkestam vänder sig mot att Anders Borg i förslaget i princip pekar ut företagen som skattefifflare.

– Jag blir irriterad när vi som bransch och grupp pekas ut. Vi har fullt upp med att driva reklambyrå och om jag ville bli så rik som möjligt så skulle jag nog ägna mig åt något annat, säger han.

För några år sedan gjordes 3:12-reglerna om så att det blev enklare att dela ut vinster. Syftet var att göra det mer attraktivt för entreprenörer att anställa.

– Vi har alltid varit försiktiga med lönerna till partners eftersom vi tycker det är osunt att ta ut väldigt höga löner innan vi vet hur det går. Men vi har aldrig sänkt några löner för att få skatteförmåner.

Enligt förslaget om förändrade regler ska personer med ett delägarskap på mindre än 5 procent inte längre få utnyttja den så kallade löneunderlagsregeln, som innebär att ju mer ett företag betalar ut i lön till sina anställda, desto större belopp kan delägarna ta ut i utdelning.

Det kan göra det svårare för reklambyråerna att ta in nya delägare.

– Att ta in nya partners är ju vårt sätt att fortsätta utvecklas. Men vi har ju bara 100 procent och kan inte dela ut jättehöga andelar. Så det är klart att det är tråkigt om våra små aktieägare får en sämre sits än vi som startade byrån.

Charlie Stjernberg, partner i Prime PR, tror att förslaget kan driva upp lönerna hos de byråerna som utnyttjat systemet mer offensivt.

– Jag tror inte att det finns så många bolag i vår bransch som missbrukar systemet, men man kan tänka sig att det pressar upp lönerna eller höjs krav på att lönerna ökar, säger han.

Förslaget kan bli verklighet tidigast 2014.

– Tyvärr tänker många företag i vår bransch väldigt kortsiktigt, så jag kan tänka mig att det bokslutsåret 2013 finns en del företag som dränerar bolaget på utdelningsbara medel.

Enligt Charlie Stjernberg har Prime marknadsmässiga löner, och delägarna köper även in sig till ett marknadsmässigt pris.

Han ser inga problem för byråns del.

– Man kan inte ha ett system som bara gynnar 400 personer. Vi delar inte ut några jättesummor i förhållande till värderingen av bolaget så det här kommer att spela en begränsad roll. För min del som äger drygt en halv procent blir det kanske en skjorta på NK som skiljer – och alla som känner mig vet att jag sällan bär skjorta.

Charlie Stjernberg välkomnar istället förslaget.

– Jag förstår att Borg vill komma åt konstruktioner där man köper in sig lågt och får hög utdelning på bekostnad av löneläget. Personligen tycker jag att det är bra att man gör den här förändringen.

Erik Sollenberg, vd på Forsman & Bodenfors, känner heller inte igen sig i Anders Borgs beskrivning om att medarbetarna lyfter höga utdelningar istället för lön.

– Vi har höga marknadsmässiga löner. Vi vill ha ett brett ägande för att vi anser att det gynnar vår verksamhet och det företag vi vill vara – inte för att få lägre skatt, säger han.

– Vi har aldrig haft en diskussion om lön kontra utdelning.

Forsman & Bodenfors har följt 3:12-reglerna så länge som de funnits, det vill säga sedan 1991.

– Lagstiftningen har sett lite olika ut genom åren och om det ändras igen så får vi se hur det blir. Men vår bolagsform har aldrig varit ett resultat av någon idé om att minska skatten, utan ett resultat av vad vi tror är bäst för verksamheten.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.