Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Myndighetens pitchhaveri

Publicerad: 13 December 2010, 05:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:28

Alla byråer utom en drog sig ur Strålsäkerhetsmyndighetens upphandling. För mycket gratisarbete och för krånligt underlag, anser byråerna.


Ämnen i artikeln:

KärnhusetRewirGullers GruppGraylingNowaSpringtime

– Vi är ganska flitiga på att svara på upphandlingar och det här var för oproffsigt underlag, säger Kärnhusets Patrik Lundberg.

Upphandlingen gällde strategiskt varumärkesarbete för den nya myndigheten – ett uppdrag som värderades till 800 000  kronor.

– Den vinnande byrån ska hjälpa oss att ta fram en varumärkesplattform och hjälpa till att höja vår kompetens inom varumärkesarbete, säger Maria Stråhle, som ansvarade för upphandlingen.

Inledningsvis lämnade tio byråer in anbud, men Strålsäkerhetsmyndighetens stenhårda krav gjorde att många skulle sållas bort – eller slås ut.

Strålsäkerhetsmyndigheten valde i ett första steg att gå vidare med fem byråer: Kärnhuset, Differ, Neumeister, Essen och Innovaform. De ombads att lämna in, bland annat, två essäfrågor, samt att ”utveckla det pedagogiska upplägget för hur uppdraget ska genomföras och vilka metoder och verktyg som ingår”.

”Detta  ska redovisas i en detaljerad tid- och projektplan. Av planen ska följande framgå: mål, omfattning och bemanning för alla större aktiviteter”, löd instruktionerna.

För mycket gratisarbete, enligt flera byråer. När anbudstiden gått ut hade endast en byrå, Essen, valt att lämna anbud. 

– Vi bedömde att vi inte skulle få ihop ett seriöst förslag, utan att behöva plöja ner många, många timmar. Och det tillät inte vår beläggning, säger Patrik Lundberg.

Neumeisters vd Peter Neumeister, som tidigare jobbat med Strålsäkerhetsmyndigheten har en annan förklaring.

– Vi upplevde det som att de förändrade beskrivningen av upphandlingen mellan den första och andra omgången. Att nio byråer av tio hoppar av är ett tecken på att något inte står rätt till, säger han.

Maria Stråhle på Strålsäkerhetsmyndigheten säger att hon inte vet varför endast en byrå stannade kvar till slutet.

– Vi får väl vara lyhörda och se hur vi kan göra annorlunda nästa gång. Men vi är glada över att ha hittat en byrå som håller en hög standard.

Strålsäkerhetsmyndigheten anlitade upphandlingskonsulten Sann & Partners.

De tio byråerna som visade intresse:

Gullers

Innovaform

Springtime

Kärnhuset

Gullers

Innovaform

Springtime

Grayling & Citigate

Nowa Kommunikation

Differ

Rewir

Essen

Neumeister

Grayling & Citigate

Nowa Kommunikation

Differ

Rewir

Essen

Neumeister

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.