Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Ministern besökte Forsman & Bodenfors

Publicerad: 24 juni 2015, 11:16
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

25 unga från förorten sommarjobbar just nu på byråer. I dag besökte gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic Forsman & Bodenfors för att uppmärksamma projektet.


Ämnen i artikeln:

Forsman Bodenfors

Dagens Media har tidigare skrivit om projektet Stockholm Open, som låter 25 ungdomar från Stockholms ytterstadsdelar få sommarjobb på fem kommunikationsbyråer. Projektet är initierat av Maja Bredberg, Lamin Sonko och David Orlic och är ett samarbete mellan de fem byråerna, Berghs, Stockholms Stad och Nacka kommun.

I dag, en dryg vecka in i projektet, besökte gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic reklambyrån Forsman & Bodenfors, som är en av de engagerade byråerna, för att träffa ungdomarna och initiativtagarna.

– Jag ville se hur man kan koppla ihop utbildning och jobb och hur vi kan göra så att elever får yrkeskunskaper, arbetslivserfarenheter och det där första nätverket som vi alla vet är så viktigt för framtida anställningsbarhet, säger Aida Hadzialic till Dagens Media.

Hon är imponerad av projektet och byråerna som hon tycker föregår med gott exempel, också med tanke på att kommunikationsbranschen är en bransch som inte alla unga känner till.

– Byråerna tar ansvar. Men jag tror också att de gör det här för att ha lite lättare att hitta sina framtida anställda. Många unga känner till klassiska yrken som lärare, advokat och rörmokare, men sällan sådana här mindre kända yrken som är viktiga för vår ekonomi. Det är bra att bredda perspektivet.

Nu hoppas Aida Hadzialic att fler företag och branscher hakar på.

– Jag hoppas att vi kan se fler jobba på det här viset och erbjuda unga arbetsivserfarenhet, en första merit och framtidstro. Många av ungdomarna som jag träffade på plats kommer från Stockholms förorter, är duktiga i skolan, men saknar nätverket och därmed chanser att få plats på en sådan här byrå. Därför är det här en fantastiskt möjlighet.

Vad kan ni göra politiskt?

– Vi kan uppmärksamma den här sortens bra exempel, och hjälpa till med finansieringen. Stockholms stad hjälper till och finansierar sommarjobben på byråerna och vi vill göra motsvarande från statligt håll. Vi har traineejobb för att se till att skapa kontaktytor mellan utbildning, arbetsmarknad och näringsliv, säger Aida Hadzialic.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Forsman Bodenfors

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev