Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Miljökritik mot Westander: "Inte bra för deras renommé"

Publicerad: 10 mars 2017, 16:15
Uppdaterad: 13 mars 2017, 09:49

Tropisk regnskog skövlas för att bereda plats åt ett oljepalmsplantage, här på Borneo. Foto: Wikimedia commons/Shankar Raman

Westander saluför sig som en byrå som är snäll mot miljön. Nu kritiseras samarbetet med finska oljebolaget Neste, som har spill från palmolja i sin biodiesel.


Ämnen i artikeln:

WestanderNaturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur är nominerad till en guldspade för avslöjadet om att miljöovänlig palmolja skördas illegalt och blir biodiesel. Och i kölvattnet av artikeln har PR-byrån Westander hamnat i blåsväder.

Samtidigt som Westander har en tydlig klimat- och miljöprofil tar man uppdrag hos den finska oljebolagsjätten Neste - som lobbar för att få fortsätta ha spillprodukten PFAD från palmoljetillverkning i sitt biobränsle.

Naturskyddsföreningen ordförande Johanna Sandahl säger att Westanders varumärke i hög utsträckning bygger på deras hållbarhetsprofil och att de måste leva upp till det.

– Om det är så som föreslås här, att de medvetet arbetar för att bromsa, blockera eller förhindra en viktig pusselbit i omställningen till en fossilfri trafiksektor och hållbara bränslen, påverkar det naturligtvis deras trovärdighet, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Westander klimat och energis chef Jessica Henryson skriver på företagets sajt att de kan fortsätta att "arbeta både med oljebolag och de största utsläpparna i basindustrin, så länge det finns ett gemensamt mål om att vilja bidra till en minskad klimatpåverkan"

– Det är självklart så att efterfrågan på palmolja, oavsett om det är PFAD eller råpalmolja, driver på en produktion som är fullständigt ohållbar för både miljö och människor, säger Johanna Sandahl.

Jessica Henryson, Westander:

– Det finns starka argument för att skilja mellan palmolja och restprodukten PFAD när det gäller vad som driver fram ökad palmoljeproduktion. Vi tycker att det är det rimligt att de som berörs har tillgång även till Nestes perspektiv. Inte minst eftersom alternativet till PFAD i dagsläget är fossil diesel, men det har inte varit aktuellt för oss att motarbeta regeringen i frågan på något sätt, säger hon och fortsätter:

– Nestes biodrivmedel HVO ligger till stor del bakom de utsläppsminskningar som vi sett i transportsektorn de senaste åren. För oss var det självklart att vilja jobba med ett företag som arbetar så aktivt för att ersätta fossila bränslen. Vi har stort förtroende för Nestes hållbarhetsarbete och deras långsiktiga arbete för att utveckla alternativ som kan ersätta fossila bränslen.

Gunnar Lind, expert på Greenpeace:

– De ska inte försöka slå i folk att PFAD är en bättre produkt än palmolja. Det är i princip samma sak, säger Gunnar Lind.

– En ökad användning av PFAD leder till en ökad använding av råpalmolja. Det är så att PFAD till och med är sämre därför att det inte är spårbart, säger han.

 

Att palmolja ska vara spårbar är ett EU-krav. Men PFAD är klassad som avfall och dess ursprung behöver inte kunna spåras.

– Den kan komma från vilka palmoljeplantager som helst. Till och med illegala oljeplantager, säger Gunnar Lind.

– Det är naturligtvis inte bra för deras renommé. De har ett miljötänk, men jag vet inte vad som har hänt i det här fallet. Om de inte har sett vad det är för produkt de faktiskt jobbar med. Jag hoppas iallafall att det är så, säger Gunnar Lind.

Jessica Henryson håller inte med.

– Jag tror att de som känner Westander vet att vårt mål alltid är att försöka bidra i en positiv riktning, både när det gäller klimatpåverkan och andra samhällsfrågor.

Mathias Asplund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News