tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Mattias Behrer om Dentsu Inc-chefens avgång

Publicerad: 2 januari 2017, 13:44
Uppdaterad: 14 juli 2017, 08:36

Foto: Dentsu/Janne Naess

Mattias Behrer kommenterar Dentsu Inc-vd:ns avgång efter en anställds självmord 2015.


HF


I förra veckan meddelade Tadashi Ishii – vd för Japans största reklambyrå Dentsu Inc. – att han avgår efter att en anställd tagit livet av sig. Något som flera nyhetsmedier, däribland Adage rapporterat om.

Det var under juldagen 2015 som 24-årige Matsuri Takahashi – som hade en tjänst på byråns digitala avdelning – tog sitt eget liv efter att ha jobbat 130 timmar övertid på en enda månad och enbart sovit 10 timmar per vecka.

I oktober klassade ett statligt japanskt arbetsorgan självmordet som "karoshi", vilket innebär att självmordet är klassat som ett arbetsrelaterat dödsfall, rapporterade Tokyo Reporter.

I ett uttalande förra veckan sade vd:n Tadashi Ishii att han tar fullt ansvar för händelsen.

– Som en person som övervakar ledningen av bolaget känner jag stort ansvar. Jag kommer att ta fullt ansvar och kommer att avgå vid ett styrelsemöte i januari, sa han i ett uttalande, enligt Adweek.

Dentsu Aegis Network är en del av Dentsu Inc. och Mattias Behrer är vd för Dentsu Aegis Network Sverige.

Även om Dentsu Inc. äger Dentsu Aegis Network så är Mattias Behrer noga med att påpeka att det är ett separat bolag med en annan ledning och ett annat huvudkontor än Dentsu Aegis Network som styrs av en internationell ledning i London.

– Vi har naturligtvis en hel del positiva saker gemensamt med Dentsu Inc. som vi är glada för, men vi har en svensk företagskultur som på många sätt skiljer sig från den japanska och det kommer självklart inte förändras, säger Mattias Behrer till Dagens Media och fortsätter:

– För oss i Sverige är det förstås oerhört viktigt att vi fortsättningsvis värnar om våra anställdas hälsa och har en vettig balans mellan arbete och fritid. Dessutom skyddas våra anställda av svensk lagstiftning.

Upplever du att händelserna på något sätt har påverkat bilden av Dentsu Aegis i Sverige på ett negativt sätt?

– Jag hoppas och tror att det är vår starka företagskultur i Sverige som ska prägla hur vi uppfattas lokalt.

Meddelandet om Tadashi Ishiis avgång kom bara dagar efter att japanska medier skrivit om att chefen och Dentsu tagits upp som ärende hos den federala åklagarmyndigheten.

Förra månaden gjorde offentliga myndigheter i Japan en räd mot flera Dentsu-kontor som del av en pågående undersökning av fenomenet "karoshi". Undersökningen rör felrapporteringar av övertid som strider mot det som Dentsu och det japanska facket kommit överens om.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev