måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Luleå tekniska universitet byter ut Favör mot Yours

Publicerad: 2 oktober 2014, 07:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:27

Luleå tekniska universitet, som tidigare kritiserats för upphandling av medietjänster, skaffar ny reklambyrå.


SA

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Under ett tiotal år har Luleå tekniska universitet upphandlat tjänster från Favör Reklambyrå. Men samarbetet har inte varit okomplicerat.

Bland annat fick tryckeriföretaget Elanders Sverige trycka LTU:s kurskatalog för läsåret 2011/12. Ett stort uppdrag som skedde utan upphandling. För tryckerijobbet hade Favör fungerat som mellanhand.

Detta reagerade Konkurrenskommissionen på, som påpekade att Favörs uppdrag var "produktions- och reklambyråtjänster", inte att hantera trycktjänster.

" Såvitt får förstås har Favör i det aktuella köpet biträtt LTU med att inhämta anbud avseende aktuella trycktjänster samt på egen hand beslutat om tilldelningen av aktuella tjänster till Elanders", skriver Konkurrenskommission i ett utlåtande om händelsen.

2011 gjorde LTU även en felaktig direktupphandling när skolan valde Carat som mediebyrå. Uppdraget, som var värt miljontals kronor, ledde till att Konkurrensverket dömde LTU till 100 000 kronor i böter.

Efter dessa händelser har universitetet skärpt sin upphandlingsavdelning, där Christer Fjellström är upphandlingschef.

– Vi kan konstatera att vi nu har fått till en bra och korrekt upphandling av en reklambyrå, säger han till Dagens Media.

Kontraktet är på som mest fyra år och är värt 1,3 miljoner kronor.

– Men det är en siffra som är svår att uppskatta, den kan ändras, säger Fjellström.

Tre byråer var med i upphandlingen: Favör Reklambyrå, Yours Kommunikationsbyrå och Formsmedjan, med säte i Boden.

Vinnaren, Yours, har sitt säte i Luleå och ett 20-tal anställda. 2013 omsatte bolaget 21 miljoner kronor, och gjorde ett rörelseresultat på 800 000 kronor.

– Vår region går igenom en spännande tillväxtfas just nu där basindustri och tjänstesektorn växer parallellt med varandra. Luleå tekniska universitet är en stark motor i denna utveckling och det är ett hedersuppdrag och en spännande utmaning att få arbeta med LTU, säger Anton Norberg, vd Yours i en kommentar.

Vid jul sammanfattade Favör sitt arbete med universitet så här i en årsberättelse:

" LTU har varit vår kund i tio år och vi har haft ett mycket bra samarbete och arbetat fram en stabil kommunikation som har resulterat i stort söktryck och ökat antal studenter".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev