Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Konkurserna i branschen fortsätter minska

Publicerad: 4 november 2011, 07:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:52

För andra månaden i rad minskar antalet konkurser i informations- och kommunikationsbranschen, visar statistik från UC. Trots detta är prognosen för följande månader dämpad.


Sammanlagt minskade företagskonkurserna med 1 procent i oktober, enligt UC. Detta innebär att antalet konkurser har minskat två månader i rad och att nedgången i år än så länge ligger på 4 procent.

– Trots oroligheter i omvärlden och en konjunkturavmattning på hemmaplan så har vi många stabila svenska företag med stark ekonomi och som är väl förberedda för försämringar i konjunkturen. Även om företagen brottas med en för närvarande svagare tillväxt så syns det inte ännu i konkursstatistiken, vilket betyder att de flesta än så länge kan hantera den rådande situationen, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh i ett pressmeddelande.

För informations- och kommunikationsbranschen är nedgången dock större. Under oktober gick 19 företag i branschen omkull, vilket är 30 procent färre än samma månad 2010. Sammanlagt i år har antalet konkurser i branschen minskat med tretton procent.

Trots det sjunkade antalet konkurser så förutspås den ekonomiska krisen ändå påverka svenska företags konkursutsatthet.

– Hur lång och djup konjunktursvackan blir och vilken påverkan den får beror mycket på den ekonomiska utvecklingen i vår omvärld och inte minst i länderna kring Eurozonen. UC:s prognos för 2011 är fortfarande att konkursantalet kommer att sluta i nivå med utfallet förra året, säger Roland Sigbladh.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.