Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Konkurrensverket kräver böter för Försvarsmakten

Publicerad: 21 november 2011, 14:43
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:50

Försvarsmakten får återigen svidande kritik för sina medieupphandlingar.


Försvarsmakten granskas just nu av åklagaren för sin upphandling av mediebyråtjänster – som misstänks varit riggad för att ge Carat uppdraget.

Samtidigt har en intern revision slagit fast att Carat fått uppdrag för 120 miljoner kronor genom otillåtna direktupphandlingar mellan åren 2007 och 2010.

Nu kräver Konkurrensverket dessutom i en ansökan till förvaltningsrätten att Försvarsmakten ska böta 270 000 kronor för att ha genomfört en otillåten direktupphandling, i samband med medieköp på 3,5 miljoner kronor.

Kampanjen gällde rekrytering av officerstjänster och avtalet slöts muntligt i oktober 2010. Enligt Konkurrensverket gjorde Försvaret inget avrop före de gav uppdraget till Carat.

Avgiften hade varit högre om inte Försvarsmakten nyligen sagt att man ska ta fram en åtgärdsplan för att förhindra otillåtna upphandlingar i framtiden, skriver Konkurrensverket.

Nyligen fick Försvarsmakten intern kritik av sina revisorer eftersom avtalet med Svenska Innebandyförbundet har inte skötts på rätt sätt, menar revisorerna, som betraktar även det som en otillåten direktupphandling.

Utredningen mot Försvarsmakten gällande den mediebyråpitch som misstänks vara riggad pågår fortfarande.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.