onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

"Jag var ingen självklar rekrytering"

Publicerad: 21 februari 2012, 05:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:31

Förra året tillträdde Linda Waxin som vd inom en bransch där allt fler kvinnor får tillträde till ledande positioner. Nu pratar hon med dagensmedia.se om negativa attityder och att nå sina jämställdhetsmål.

Ämnen i artikeln:

Linda WaxinEdelman

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


I det senaste numret granskar Dagens Media jämställdheten i byråbranschen. Bara en enda av Sveriges femton mäktigaste mediebyråer har en kvinnlig vd. Lika illa är det på de största reklambyråerna – av 21 kreativa chefer är 20 män.

I pr-branschen ser det bättre ut, då 6 av de 15 största byråerna har en kvinnlig vd.

En av dessa är Linda Waxin, som tillträdde som svensk vd på pr-byrån Edelman den 1 augusti förra året.

Edelman har ett tydligt globalt jämställdhetsmål: Hälften av alla ledande positioner ska innehas av kvinnor inom fyra år.

– Jag var ny när företagets vd Richard Edelman gick ut med målet och jag blev positivt överraskad över den höga ambitionsnivån. Nu vet jag att har man bestämt sig för något på Edelman så se man till att det händer. Jag är själv ett exempel, jag var ingen självklar rekrytering. Det är viktigt att man vågar satsa på unga kvinnor, säger hon och fortsätter:

 – Man måste vara mer dedikerad i frågan och sätta mål. Man kan inte bara lägga det i tjejernas egna händer.

Att just pr-byråerna har fler kvinnor i ledande positioner än reklam- och mediebyråerna tror Linda Waxin beror på att det arbetar många kvinnor inom pr-branschen och att det har skett en naturlig övergång över tid.

 – Det har blivit en positiv snöbollseffekt när det har kommit fler kvinnliga förebilder i pr-branschen samtidigt som de har fått mer utrymme i media, säger hon.

Samtidigt så anser hon att det fortfarande finns en negativ attityd till vad kvinnor kan åstadkomma inom branschen.

– Det är kulturellt också. På universitetet fick man en negativ bild med glastak och vad som inte är möjligt. Men min första chef var en kvinnlig kvinna och då fick jag med mig från start att det är ok att vara sig själv, säger hon.

Det är dessa erfarenheter som gör att hon vill arbeta för att de kvinnor som arbetar på Edelman ska känna att även de kan nå en ledande position.

– Jag brinner för frågan att inspirera andra. Edelman ger mig mer självförtroende att driva frågan och bygga en kultur av att allt är möjligt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev