Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag29.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Housework går i graven

Publicerad: 2 Februari 2016, 07:24
Uppdaterad: 2 Februari 2016, 07:34

Han ljudsatte den första – och den sista – reklamfilmen med Hans Mosesson som ”Ica-Stig”. Nu försätter Janne Andersson reklamljudsbolaget Houseworks i konkurs.


Ämnen i artikeln:

Reklam

– Jag har dansat den kommersiella dansen i ett antal år. Marknaden har försvunnit, säger ägaren Janne Andersson.

Produktionsbolaget Housework – specialiserat på ljudläggning av reklamfilmer – har jobbat med projekt för storkunder som Ica, Mercedes och Saab.

Bolaget har drivits av kompositören Janne Andersson, som rattat ljudet till ett flertal prisbelönta kampanjer, däribland Saabs episka ”Release me”-kampanj från 2007.

Housework var även iblandad i produktionen av den allra första reklamfilmen med ”Ica-Stig”.

Janne Andersson, som ursprungligen är kompositör, gav sig in i reklambranschen redan 1988.

Nu är den eran definitivt över. I fredags ansökte Janne Andersson om konkurs för Housework.

 – Vi prövade att utveckla en skicklig, vacker och kul miljö – det mest ambitiösa som Stockholm har sett i genren skulle jag vilja säga – men marknaden för det har försvunnit, säger Janne Andersson till Dagens Media.

Enligt honom är konkursen helt odramatisk. Bolaget har de senaste åren inte haft några anställda och har inte heller några skulder, uppger Janne Andersson. Då bolaget inte haft några intäkter på sistone har det heller inte funnits pengar till att betala revisorer för att upprätta årsredovisningar, vilket skulle få effekten att bolaget förr eller senare skulle försättas i konkurs per automatik.

Janne Andersson uppger att han väljer att själv försätta bolaget i konkurs för att bespara det allmänna från onödiga utgifter i form av juridisk hantering.

– Jag lade egentligen ned för ett par år sedan, säger Janne Andersson.

Houseworks allra sista jobb knyter på ett nästan övertydligt symboliskt sätt ihop säcken för de decennier som bolaget servat den svenska reklambranschen. ”Ica-Stigs” farväl till svenska folket, tidigt under 2015, blev även Houseworks farväl. 

– Vi gjorde både den första och den sista filmen med Ica-Stig. Det var det sista jag gjorde i reklamväg, vilket egentligen bara var ett inhopp. Nu jobbar jag som kompositör igen och skriver musik till konstfilm, säger Jan Andersson och tillägger:

– Jag har dansat den kommersiella dansen i ett antal år, ibland har det varit roligt och ofta har det inte varit det.

Houseworks mest aktiva år som en av reklambranschens leverantörer för ljudläggning var 1988-2008.

Minns du filmerna? Här är den allra första – och sista – reklamfilmen med Hans Mosesson som "Ica-Stig".

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reklam

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.