Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Höök stämmer Scholz & Friends – anklagas för fusk

Publicerad: 23 November 2010, 14:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:29

Han kräver sina utlånade pengar tillbaka – men möts av motanklagelser om fusk med företagets utlägg. Dagensmedia.se kan i dag avslöja den infekterade striden mellan Scholz & Friends och den förre vd:n Kay Höök.


Ämnen i artikeln:

Scholz FriendsPetronella Panerus

Dagensmedia.se kan avslöja att en rättsprocess – med motanklagelser om fusk och mörkade utlägg – har inletts mellan Kay Höök och hans gamla arbetsplats Scholz & Friends.

Positionerna är låsta och Kay Höök stämmer nu Scholz & Friends på 785 000 kronor, plus ränta och rättegångskostnader.

– Det har gått så långt eftersom vi inte kan komma överens, säger han till Dagensmedia.se.

Scholz & Friends vägrar att betala – med hänvisning till att Kay Höök skulle ha gjort ”olovliga uttag” från bolaget, vilket byrån bedömer kunna leda till framtida krav från Skatteverket.

– Det får Scholz & Friends stå för, säger Kay Höök, som inte vill kommentera tvisten vidare.

Han säger dock att motanklagelsen är grundlös och kallar det ”beklagligt” att han nu tvingas inleda en rättsprocess mot sina tidigare kolleger.

Från Scholz & Friends håll lägger man locket på.

– Jag vill inte kommentera den här historien alls i medierna, säger Petronella Panerus, vd för Scholz & Friends.

Bakgrunden till tvisten finns att hitta hösten 2009 – då Kay Höök fortfarande var vd för Scholz & Friends.

Dokumenten avslöjar att byrån var så hårt pressad att Kay Höök fick ta ett privat lån för att skjuta till 835 000 kronor för att undvika konkurs.

”Under hösten var det nödvändigt att skjuta till medel i bolaget för att detta skulle kunna fortsätta verksamheten”, heter det i Kay Hööks stämningsansökan.

Som dagensmedia.se förra året kunde avslöja lämnade Kay Höök vd-stolen några månader senare, delvis på grund av de svåra ekonomiska problemen.

Senare lämnade Kay Höök helt byrån och sålde sina andelar i företaget.

Den 22 mars i år skrevs ett antal avtal mellan Kay Höök och Scholz & Friends som slutligen skulle reglera parternas affärer.

Bland annat skrevs en revers som skulle garantera att Kay Höök skulle få tillbaka sina 835 000 kronor, i 15 separata delbetalningar.

Men efter en utbetalning om 50 000 kronor slutade Scholz & Friends att betala.

Istället skickade byrån i maj ett brev med grova motanklagelser mot sin före detta vd. Detta efter att man låtit revisionsfirman R3 Revision gå igenom bokföringen.

”Styrelsen för Bolaget har gett R3 särskilt uppdrag att granska Hööks utläggsredovisning för åren 2007, 2008 och 2009. R3:s slutsats i rapporten var att det förekommer brister i Hööks utläggsredovisning och att Bolaget riskerar att nekas avdrag vid en eventuell revision”.

Kay Höök hävdar dock i stämningsansökan att rapporten är ”starkt vinklad” och ”anmärkningsvärd på flera sätt”.

Bland annat för han fram att övriga ledande personers utläggsredovisningar inte har granskats, samt att Kay Höök själv inte har kontaktats i samband med granskningen.

Sammantaget argumenterar Kay Höök för att granskningsrapporten är framtagen enbart för att Scholz & Friends ska slippa betala sin skuld.

Nyligen sade Kay Höök upp avbetalningsplanen för att istället kräva hela beloppet på ett bräde.

Svaret från Scholz & Friends blev att byrån vägrar, då man anser sig ha ett motkrav i form av en eventuell framtida skatteskuld härförlig till Kay Hööks utläggsredovisning.

Dessutom ska Scholz & Friends ha svarat att bolaget inte vill bevilja ansvarsfrihet för den tidigare vd:n och styrelseledamoten Kay Höök för räkenskapsåret 2009.

Detta trots att ansvarsfrihet tidigare har beviljats.

”Bolaget har först i samband med att Höök sagt upp avbetalningsplanen … kommit med invändningen att Höök skulle gjort olovliga uttag från bolaget”, heter det i stämningsansökan.

Scholz & Friends har tidigare haft stora problem med eftersläpande skatteskulder – som renderat ett stort antal betalningsanmärkningar. Nu är byrån dock skuldfri.

Under 2009 omsatte Scholz & Friends 51,5 miljoner kronor. Förlusten skrevs till 1,1 miljoner kronor.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.