Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Hemliga JKL-mejl till SVT

Publicerad: 30 April 2014, 06:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:39

Kammarrätten anser att mejl mellan pr-byrån och deras kund, ett kommunalt bolag i Göteborg, ska lämnas ut till Västnytt.


Framtiden är en fastighetskoncern, helägd av Göteborgs Stad.

Under 2013 anlitade bolaget pr-byrån JKL för medieträning. Detta efter att SVT rapporterat om olovlig registrering av boende i flera av Framtidens bostadsbolag.

Hanna Nyberg, reporter vid Västnytt, begärde att få ta del av mejl mellan JKL och det kommunala bolaget.

Hennes tes var att pr-byrån uppmanat bolaget till att bryta mot offenlighetsprincipen, genom att försvåra möjligheten att ta del av offentliga handlingar.

Råd som JKL:s Göteborgschef Henrik Nilsson tidigare gett kommunala bolag i Göteborg, i samband med Uppdrag Gransknings grävande.

– Jag ville därför nu se på korrespondensen mellan Framtiden och JKL, säger Hanna Nyberg till Dagens Media.

Korrespondensen gällde Anneli Snobl, Framtidens vd, och Henrik Nilsson på JKL.

Men det kommunala bolaget vägrade låta Hanna Nyberg ta del av mejlen, med motivering att de var hemliga och skulle kunna röja känsliga uppgifter.

När kammarrätten nu prövat det beslutet kommer domstolen fram till något helt annat.

" Kammarrätten bedömer att ingen av de i målet aktuella handlingarna kan betraktas som en mellanprodukt som är utarbetad inom bolaget. Samtliga e-postmeddelanden /.../ är därför att betrakta som allmänna handlingar som ska lämnas ut till Hanna Nyberg om det inte finns hinder på grund av bestämmelse om sekretess".

Nu ska en ny sekretessprövning göras av det kommunala bolaget.

– Hoppas att de inte maskar för mycket. Det var en märklig bedömning från första början. Det här är ett solklart fall, jag bör få se handlingarna, säger Hanna Nyberg.

 

LÄS ÄVEN:

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.