Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Härvan växer kring Bid1234

Publicerad: 24 September 2009, 11:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Medier och andra leverantörer har redan lurats på mångmiljonbelopp – nu jagar männen bakom Bid1234 nytt riskkapital. Dessutom kan Dagens Media avslöja att Bid1234 och reklambyrån Nordgry styrs av samma personer.


På papperet drivs Bid1234 av Steffan Palm, som tidigare sagt sig äga en ”betydande del” av aktierna i bolaget.

Dagens Media kan nu avslöja att både Bid1234 och reklambyrån Nordgry styrs av samma personer.

En av de mest centrala personerna är en 39-årig man som tidigare är dömd för en lång rad brott, och som nu står åtalad i en omfattande härva av misstänkt ekonomisk brottslighet.

Steffan Palm, vd för Bid1234:

– Det är en bekants bekant, kan man säga, men han har ingenting med Bid1234 att göra.

Trots att Dagens Media tidigare avslöjat att flera stora mediebolag lurats på miljonbelopp försöker grupperingen nu krama ur mer pengar ur projektet.

I en konferenslokal på hotell Royal Viking i centrala Stockholm samlade männen bakom Bid1234 förra fredagen ett större antal potentiella investerare.

Åhörarna fick lyssna till storslagna planer om en internationell expansion. Öresauktionen skulle lanseras i Tyskland, och männen bakom företaget ska ha påstått att det finns ett bud på motsvarande 300 miljoner kronor på Bid1234.

Det enda som saknades var omkring 5 miljoner kronor – som de potentiella investerarna uppmanades att bidra med.

– De påstår att det finns planer på att kunna buda via sms, via tv och allt möjligt, säger en uppgiftslämnare.

Dagens Media kan nu berätta om företagskonstruktionen bakom Bid1234, reklambyrån Nordgry och männen som anklagas för att lura både investerare, medier och andra företag på miljonbelopp.

Den påkostade lanseringsfesten för Bid1234 hölls på inneklubben Collage i juni. Med hjälp av pr-byrån Mafioso, som fortfarande inte fått betalt, fick företaget kända människor som Tilde Fröling, Arne Weisse och Katrin Zytomierska att ställa upp som dragplåster och en rikstäckande reklamkampanj i flera medier beställdes via Nordgry.

Bid1234 har enligt det brittiska bolagsverket en adress i London. I själva verket bedrivs både Bid1234:s och Nordgrys verksamhet i en källarlokal i ett garage på Sveavägen i Stockholm.

Det var i våras som männen bakom företagskonstruktionen köpte det vilande bolaget ”Confetti artist workshop”. Bolaget hade inte haft någon verksamhet, och saknade i princip omsättning, för de senaste åren.

I och med affären fick Nordgrys nuvarande vd möjlighet att skriva årsredovisningen för 2008. Plötsligt hade bolaget, som samtidigt fick namnet Nordgry, en omsättning på 7,6 miljoner kronor – trots att bolaget vare haft anställda eller någon verksamhet under året.

Det lade grunden för den omfattande annonsbluffen. På papperet fanns nu en välmående reklambyrå, som enligt hemsidan hade fem anställda. Därför anade mediebolagen ingenting när Nordgry – för Bid1234:s räkning – bokade helsidor och stortavlor över hela Sverige.

– Vi gjorde en sedvanlig kreditkontroll och allting såg bra ut, säger Kenneth Ek, ekonomichef på Clear Channel, som fortfarande saknar nästan en miljon kronor.

Så sent som i slutet av maj hade bolaget vare sig F-skattsedel eller aktiv momsregistrering.

Sammanlagt uppgår Nordgrys och Bid1234:s skulder till 7,9 miljoner kronor. Förutom medier som Aftonbladet, Metro och Sydsvenska Dagbladet finns elektronikkedjor, teleoperatörer och hotell bland fodringsägarna.

Nordgrys revisor flydde bolaget då han inte kunde få kontakt med företrädarna. I början av september gjorde Nordgrys styrelse, som öppet fått skylta med sina namn, samma sak.

Två män, 46 och 24 år gamla, med stora skulder, tog då plats i styrelsen.

 

RÄTTELSE:

I Dagens Media nummer 16, som utkom den 23 september, avslöjade vi att reklambyrån Nordgry och auktionssajten Bid1234, som misstänks ha blåst medieföretag på miljonbelopp, styrs från en källarlokal på Sveavägen i Stockholm.

Till artikeln publicerade vi en bild på fel källarlokal. Företaget Auto Geeber, vars lokal vi fotograferade och publicerade bilden på, har ingenting med Nordgry, Bid1234 eller deras misstänkta oegentligheter att göra.

Dagens Media ber om ursäkt för den felaktiga publiceringen och det obehag som den har vållat alla som jobbar på Auto Geeber.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.