Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Här går DDB:s Tokyo-kontor i kras: "Det är fullkomligt sjukt"

Publicerad: 16 Mars 2011, 14:46
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Johan Östlund, planning director på DDB, flög från Tokyo till Singapore tillsammans med sin gravida fru för att gå på möten och ha en trevlig helg. Bara timmar senare skakades Japan av en av världens kraftigaste jordbävningar.


Det var i torsdags förra veckan som Johan Östlund, planner på DDB:s Tokyokontor, flög till Singapore för att delta i några möten och ta en lugn helg. Men snart började mobilerna pipa.

– Vänner och bekanta från England hörde av sig om jordbävningen. Vi trodde att de menade onsdagens jordbävning och tänkte att nu ligger Europa efter, det är ju inga problem. Men så kollade vi på nyheterna och tänkte, vad i helvete. Sedan brakade det lös.

Johan Östlund berättar att onsdagens jordbävning som låg på 7,2 på Richterskalan var obehaglig, men att den stora jordbävningen på 9,0 som drabbade Japan under fredagen är det värsta som många upplevt.

– Det är så märkligt. Nu är jag här med min fru i Singapore på ett femstjärnigt hotellet och tittar ut mot havet. Jag har lite dåligt samvete, det är väldigt jobbigt därhemma, säger han och fortsätter:

– Det är så galet, helt overkligt. Att missa allting med ett halvt dygn känns. Jag vet inte, men vilken tur vi har. Det är svårt att förklara, varför har jag en sådan tur för? Jag känner mig lyckligt lottad.

Han berättar att telefonerna inte fungerade men att han lyckades ta kontakt med bekanta via Facebook.

– Vad jag har förstått från DDB och andra bekanta är att det här är det värsta de varit med om, alla kategorier.

Enligt Johan Östlund har flera vänner och kollegor valt att lämna Tokyo. Fler lär följa.

– De som har möjlighet att lämna och inte har några starka band försöker lämna. Det spelar ingen roll vad som är fakta, det är en känsla av obehag. Man tar det säkra före det osäkra.

Är det svårt att ta sig ut ur landet?

– Det har varit bökigt. För två dagar sedan tog det åtta timmar att ta sig ut till flygplatsen, normalt sett tar det två och en halv. Jag vet också att flygbolagen i Taiwan och Filippinerna har ställt in sina flyg så det är både svårt att ta sig in och ut.

Enligt Johan Östlund fungerar dock livet i Tokyo något så nära normalt, även om många arbetar hemifrån.

– Det handlar mindre om risken för ny strålning och mer om att alla är så oroliga efter all nyhetsrapportering och ryktesspridning. Familjemedlemmarna vill känna att alla är tillsammans.

Värre är det i Miyagi-prefekturen, där tsunamin gick fram med förkrossande kraft.

– Jag har ett par kollegor vars föräldrar är från de delarna av Japan, varav åtminstone en dessvärre förlorade hus och hem. Det går inte att fatta, det är fullkomligt sjukt.

Sedan Johan Östlund flyttade till Tokyo i juni förra året har han upplevt flera jordbävningar.

– Det är svårt att förklara när man inte varit med om det. Som svensk är man är så långt borta från den här vardagen. När jag började på DDB låg det en gul skyddshjälm på golvet och vi hade jordbävningsövningar. Jag trodde att det var på låtsas, en barnrumpa som inte tar det på allvar, säger han och fortsätter:

– Man är så naiv tänker att det här händer inte mig.

Huruvida han ska återvända till Tokyo i helgen är oklart.

– Min fru är gravid och måste vara kvar i Singapore, hon kan inte åka tillbaka i en stressig miljö. Jag vet inte vad jag ska göra jag har bokat om biljetterna och stannar tills på söndag, säger han och fortsätter:

– Man har noll koll på vad som kommer att ske och om man kommer kunna åka tillbaka. För min del är jag mest rädd för ett nytt skalv och att det brakar löst på riktigt i Tokyo snarare än för radioaktiv strålning.

Även svenska Great Works har kontor i Tokyo. Dagensmedia.se pratade idag med Jun Inoue, vd på Great Works i Japan.

– Stämningen är blandad, det är tufft och många av våra kunders kontor är stängda. Många kan inte heller komma till jobbet hos oss på grund av problemen med transporter, säger han.

Dante Thomsen

Ardalan Samimi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.