Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Här är duon som tar över Wavemaker

Publicerad: 16 April 2018, 12:25
Uppdaterad: 16 April 2018, 13:18

"Jag upplever att många är nyfikna på varumärket Wavemaker och undrar vad vi ska göra framåt och vad vi ska stå för", säger Cecilia Sundström, ny vd, till vänster. Till höger ny vice vd, Lina Lindén. Foto: Janne Naess

När Wavemaker ersätter Martin Hugosson är det med en satsning på dubbelt ledarskap. Ny vd blir Cecilia Sundström, medan Lina Lindén blir vice vd. "Det känns som ett både modernt och spännande ledarskap", säger Cecilia Sundström.


Ämnen i artikeln:

WavemakerGroup M

Det var i somras som det stod klart att Group M-byråerna MEC och Maxus skulle slås samman och bilda Wavemaker. Den nya byrån, som nu har funnits i cirka fyra månader, leddes inledningsvis av Martin Hugosson.

När Group M:s vd Kenneth Danielsson nyligen valde att sluta på grund av olika syn på hur ledarskapet skulle hanteras framåt, klev Martin Hugosson istället upp och tog hans roll, vilket innebar att vd-rollen på Wavemaker blev tom.

När Wavemaker nu ersätter Martin Hugosson är det med en satsning på dubbelt ledarskap. Ny vd blir Cecilia Sundström, som har jobbat många på Maxus i projektledande och kundansvariga roller och de senaste fyra åren på MEC. Senast kommer hon från en roll som Chief Client Officer på Wavemaker.

– Det kändes faktiskt givet att tacka ja till att bli vd, säger Cecilia Sundström till Dagens Media.

– Först blev jag mest besviken på att Martin skulle lämna. Jag tyckte att vi precis hade satt någonting bra och att han dessutom är otroligt inspirerande att jobba med. Å andra sidan – i den här rollen får jag ju fortsätta att ha Martin som chef och dessutom vara med och bygga gruppen. Jag har fruktansvärt roligt på jobbet så på så vis kändes det självklart att tacka ja till att vara med och leda det framåt. Vi har ju precis börjat med Wavemaker, det är nu det ska hända.

Vice vd blir Lina Lindén, som även hon har jobbat på Maxus i många år och kommer senast från en roll som Client team director på Wavemaker. En av de största fördelarna med Maxus och MEC slogs samman i den nya byrån ser hon i att få jobba tillsammans med Cecilia Sundström igen. 

– Det var en otrolig motor för mig, säger hon.

När Dagens Media träffar den nya vd-duon på Group M:s lokaler i centrala Stockholm har personalen meddelats om nyheten för bara en halvtimme sedan.

– Jag upplever att många är nyfikna på varumärket Wavemaker och undrar vad vi ska göra framåt och vad vi ska stå för. Internt tyckte medarbetarna ganska omedelbart att sammanslagningen var positiv. Många såg  informationen vi fick från vårt globala nätverk som spännande – det vill säga att skapa något som delvis kommer vara helt nytt på marknaden, säger Cecilia Sundström. 

Lina Lindén säger att hon ser människorna som den största fördelen med sammanslagningen.

– Det fanns otroligt vassa människor på både Maxus och MEC med olika typer av kompetensområden, som nu får chans att mötas och komplettera varandra på nya sätt. Men sedan är det såklart också otroligt spännande med sammanslagningen för att den markerar någonting helt nytt på marknaden.

Hon fortsätter:

– Om man tittar på omstruktureringen av byråerna så är den inte bara en rak sammanslagning. Vi har teknologi och content som kommer vara lika starka delar som media framåt, vilket gör att det skapas ett helt nytt erbjudande och inte bara en ny mediebyrå.

Hur vill ni utveckla Wavemaker framåt?

– Vi har ju precis lagt en pinfärsk plan, som vi nu ska utveckla och konkretisera. Den handlar mycket om att hjälpa kunderna med en större del av deras vardag och allt mer ser vi att frågorna handlar om data och teknologi, och hur man ska navigera i det landskapet. Där har vi behövt stärka upp kompetensmässigt och jag tycker att vi är duktiga på området, säger Cecilia Sundström.

Hur ser era medarbetare på sammanslagningen?

– När vi fick reda på att den skulle genomföras jublade alla, vilket delvis handlade om att nästan alla hade någon på den andra byrån som man tyckte mycket om och såg fram emot att få jobba med. Vi har alltid respekterat varandra mycket, vi har varit två högkvalitativa byråer med människor som trivts och stannat länge och som haft nöjda kunder. Nu under hösten har fokus varit att sätta en ny organisation. När vi kom tillbaka efter nyår var det satt och alla var väldigt peppade på att börja förverkliga den, säger Cecilia Sundström.

Det har varit en hel del förändringar inom Group M på senaste tiden, med Kenneth Danielsson som slutade bland annat. Hur påverkar det stämningen bland medarbetarna?

Martin Hugosson flikar in:

– Jag tror aldrig att jag har hört ett sådant högt jubel som när vi presenterade Cecilia och Lina för personalen för en halvtimme sedan. Taket lyfte, så det känns jättebra. Stämningen är positiv.

Hur kommer ni vara som ledare?

– Nu är ju min vd-roll en kvart gammal, säger Cecilia Sundström och skrattar:

– Men jag har varit ledare i många år och jag tror att jag uppfattas som någon som vill jobba med andra människor och samarbete är ett av mina ledord. Jag har mycket energi, jag gillar tempo och att vi förflyttar oss framåt. Dessutom tycker jag industrin är så rolig för att jag varje dag känner att det är en massa saker som jag inte kan. Den stressen blir en motor för mig att lära mig mer. Det är därför jag tycker det är så intressant med de nya människor som kommer in med ny kompetens, som kan lära mig så mycket.

Vad ser mest fram emot?

– För mig handlar det om människorna vi jobbar med. Sedan har jag alltid jobbat med kund, ända sedan jag slutade plugga i Lund, så jag vill ut och träffa kund och höra vad de har för utmaningar och hur vi kan hjälpa dem ännu mer. Där hämtar jag mycket energi.

Lina Lindén fyller i:

– En sak som jag tror kommer bidra till att Wavemaker kommer stå ut på marknaden är den här konsumentstudien runt konsumentresan som vi har, som heter Momentum. Jag tycker att det är extremt intressant att vi utifrån den datakapacitet som finns där kan se hur vi kan hjälpa våra kunder och verkligen följa med dem i köpresan. 

Cecilia Sundström säger att hon ser fram emot att sjösätta det delade ledarskapet.

– Det känns både modernt och spännande. Det är ett stort uppdrag att vara vd idag i en industri som förändras så snabbt och där tempot är så högt. Lina och jag har jobbat tillsammans tidigare och båda varit chefer, och jag tror att det är jättebra både för organisationen, nätverket och kunderna.

Martin Hugosson berättar varför valet föll på duon:

– Jag såg många styrkor. Både Cecilia och Lina är väldigt uppskattade som ledare internt och lyckas genomföra förändring med sina team, vilket är otroligt viktigt för att kunderna ska vara fortsatt nöjda. Det är svårt att hitta, så vi har haft lyxen att ha två supertalanger hos oss. Och som Cecilia sade så är vd ett stort uppdrag att ta sig ann, så det är rimligt att göra det som två.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

WavemakerGroup M

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.