Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Garbergs drog av för 20-årsfesten - straffas av Skatteverket

Publicerad: 31 Januari 2011, 15:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:23

Garbergs försökte dra av på skatten för sin 20-årsfest - men fick nobben av kammarrätten. Nu överklagar reklambyrån till regeringsrätten.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketGarbergs

Tvisten mellan Skatteverket och Garbergs gäller om festen, som hölls hösten 2007 i Alviks Tryckeri, kan ses som ett marknadsföringsevent som omfattas av bolagets normala verksamhet. Skatteverket anser inte det.

Men enligt överklagan lade Garbergs mer än 90 procent av hela sin marknadsföringsbudget för året på festen, som hade runt 1 200 inbjudna gäster.

"Arrangemanget genomfördes i syfte att förstärka Garbergs relationer och positionering vilket innebar att bolaget vände sig till relevanta målgrupper med inbjudan: kunder och potentiella kunder, leverantörer, branschen i övrigt samt representanter för media", skriver byrån i överklagan.

Kammarrätten och förvaltningsrätten har tidigare avslagit Garbergs överklagan eftersom de - likt Skatteverket - inte anser att festen är förenlig med byråns verksamhet. Därmed kan inte avdrag för representation och ingående moms medges.

Detta bland annat på grund av att nästan hälften av gästerna på festen var leverantörer, vilka, enligt Skatteverket, "inte utgör målgruppen för en reklambyrås verksamhet".

Enligt tidigare domar har 50-årsjubileum och 100-årsjubileum accepterats som avdragsgilla eftersom de kan anses vara "milstoplar" i ett företags historia. Men enligt instanserna gäller inte samma regler för ett 20-årsjubileum.

Samtidigt har Garbergs lämnat felaktiga uppgifter till Skatteverket - vilket gör att de nu åläggs ett skattetillägg på 40 procent, vilket är den högsta procentsatsen som Skatteverket kan kräva.

Enligt den dom som föll i förvaltningsrätten ska Garbergs inte medges avdrag på 620 740 kronor. Samtidigt får de betala en straffavgift - så kallat skattetillägg - som uppgår till maximala 40 procent av skatten på beloppet.

Detta betyder också att Skatteverket anser att Garbergs momsredovisning är felaktig.

Garbergs kräver nu att regeringsrätten tar upp fallet - och ger byrån rätt att dra av för festen.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

SkatteverketGarbergs

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.