Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Fuskanklagelser mot Årets byrå

Publicerad: 3 September 2014, 09:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:30

Regi ser över reglerna i Årets byrå, kan Dagens Media berätta. Detta efter anklagelser om tveksamheter kring en av årets vinnare.


Ämnen i artikeln:

Årets Byrå

Årets byrå 2013, som avgjordes i februari 2014, blev en lyckoträff för den relativt nystartade byrån Seventy. Bolaget kammade hem segern i kategorin ”Varumärkes- och designbyråer” med omsättning över 25 miljoner kronor.

Men Dagens Media kan nu berätta att Seventy i verkligheten inte är i närheten av de siffrorna. Bolagets första bokslut visar en total omsättning på 22,3 miljoner kronor – på 18 månader.

En uppgiftslämnare som Dagens Media varit i kontakt med vittnar om ilska bland konkurrerande byråer.

– Flera byråer hotar att dra sig ur årets byrå om Regi inte fixar detta publikt. Samt kräva tillbaka pengar. Att ljuga sig till vinst är inte okej, säger hen.

Robert Skölfman, grundare och vd för Årets byrå, har själv blivit kontaktad av byråer som uppmärksammat tveksamheterna.

Men att diskvalificera Seventy i efterhand är dock inte aktuellt.

– Nej. Det vi tittar på är om vi framgent behöver se över och förbättra reglerna, säger han till Dagens Media.

Bakgrunden till den tveksamma vinsten är att byråerna själva får uppge en prognostiserad omsättning i sin tävlingsansökan. I Seventys fall ska uppgifterna även ha styrkts med ett intyg från bolagets revisor.

– När nya byråer kommer med frågar vi efter prognoser samt ett revisorsintyg som styrker detta, och det fick vi, säger Robert Skölfman.

Årets byrå har kontaktat Seventy för att få en förklaring till varför bolaget var långt ifrån att nå upp till en omsättning på 25 miljoner kronor på årsbasis.

– Vi har fått förklaringen att man gjort bokslutsdispositioner, vilket företag har rätt att göra, säger Robert Skölfman.

Han förstår dock att andra byråers medarbetare är upprörda.

– Jag kan förstå att folk tycker att man inte tycker att man nått upp till gränsen när man tittar på bokslutet som det ser ut. Från Regis sida kan vi ha anledning att se över reglerna så att prognostiserad intäkt och faktisk intäkt inte får skilja sig åt för mycket.

Jacob Fant, partner och styrelseordförande i Seventy, säger sig vara förvånad över reaktionerna i branschen.

– Det är märkligt att man lägger tid på att skrika om det här när fokus borde ligga på att göra bra affärer, säger han till Dagens Media.

Enligt Jacob Fant har gällande regelverk följts till punkt och pricka. Byrån har gjort en egen uppskattning på sin omsättning som sedan vidimerats av en revisor.

– Det här är superenkelt. Och det är omöjligt att göra tävlingen på något annat sätt, säger han till Dagens Media.

Att byrån omsatte mindre än 25 miljoner sitt första verksamhetsår beror enligt Jacob Fant på bokslutsdispositioner.

– Vi har valt att flytta delar av intäkterna till nästa år. Man kan inte begära att vi ska göra en extra bokslutsresa med vår revisor för att vi ska få vara med i Årets byrå. Det här var vår uppskattning och en revisor konfirmerade det. End of discussion.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Årets Byrå

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.