söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Förundersökning inledd mot Försvaret

Publicerad: 20 juli 2011, 07:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:04

Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om mutbrott och bestickning efter Försvarsmaktens reklamköp.


DT

Dante Thomsen


Dagensmedia.se har i flera artiklar berättat om misstankarna om att Försvarsmaktens reklamupphandling – en affär värd 300 miljoner kronor – var riggad.

I slutet av juni stärktes misstankarna då Försvarsmaktens egna internrevision kom fram till att upphandlingsunderlaget kan ha varit skrivet på ett sådant sätt att endast Carat – som vann upphandlingen – kunde matcha kraven.

Därför har Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption nu inlett en förundersökning om mutbrott och bestickning.

– Det finns omständigheter som pekar på att upphandlingen styrts på ett sådant sätt att den har riktat sig till Carat. Det är mot den bakgrunden jag har inlett förundersökningen, säger Alf Johansson till dagensmedia.se.

Enligt Alf Johansson finns än så länge inga skäliga misstänkta.

– Först ska jag utreda hur hela upphandlingsprocessen har gått till och sedan får vi se vart det leder.

Den som tagit fram upphandlingsunderlaget är Försvarsmaktens marknadschef Fredrik Svahn tillsammans med kommunikatören Magnus Tegsved.

Fredrik Svahn har bara varit marknadschef på Försvarsmakten sedan i januari förra året. Huruvida han kommer utredas vill dock varken Försvarsmakten eller Alf Johansson svara på i dagsläget.

Däremot kommer både Carat och Försvarsmakten – som inlett en egen internutredning – figurera i förundersökningen.

– Vår internutredning kommer att titta på hur hela processen har gått till. Det handlar inte om att hitta någon syndabock, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten.

Dagensmedia.se söker Fredrik Svahn.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev