Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Försvaret: "Ska anstränga oss hårdare"

Publicerad: 26 Januari 2012, 05:53
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:35

Försvarsmakten har fått hård kritik för sina upphandlingar. För dagensmedia.se berättar upphandlingschefen Patrik Fundin om lärdomarna efter misstagen.


Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

Som dagensmedia.se kunde berätta tidigare i dag ska Försvarsmakten upphandla ett ramavtal för strategiska och kreativa informations- och kommunikationstjänster.

Tidigare upphandlingar har dock fått hård kritik och Försvarsmakten har anklagats både för att ha riggat pitcher och för att ha genomfört otillåtna direktupphandlingar – vilket också lett till en förundersökning om mutbrott.

När myndigheten nu går ut i en ny stor upphandling berättar upphandlingschefen Patrik Fundin att man dragit lärdomar av de tidigare misstagen.

– Det är klart att vi vill göra ett så bra arbete som möjligt. Tidigare har vi möjligen inte arbetat tillräckligt nära eller effektivt, men den här gången ska vi se till att göra en professionell och bra upphandling, säger han till dagensmedia.se.

Hur ska ni undvika de misstag som ni gjort tidigare?

– Genom att vara ett bättre stöd åt informationsstaben och en föredömlig affärspartner genom att vi formulerar en riktigt bra kravspecifikation. Självfallet ska vi också ta hjälp av de lagar och regler som gäller.

Just skallkraven i era upphandlingar är ju något som kritiserats, har ni dragit någon lärdom av de problem ni upplevt?

– Det har vi gjort. För det första är det viktigt att vi utgår från de faktiska behoven och att kravspecifikationen dessutom är saklig. Sedan är det mycket som samverkar när det blir rätt eller fel.

Vilka konkreta åtgärder har ni vidtagit?

– Rent konkret har vi i Försvarsmakten en bättre dialog kring de här frågorna. Det har vi just för att fånga upp de behov och krav som informationsstaben ställer till.

– Vi vill göra ett proffsigt jobb och ska anstränga oss hårdare.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Försvarsmakten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.