Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Förlust för A-com

Publicerad: 25 maj 2009, 11:27
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:36

Kommunikationskoncernen A-coms rörelseresultat före av- och nedskrivningar för det första kvartalet 2009 stannade på -10,3 miljoner kronor.


Vid samma tid förra året uppgick det till 4,8 miljoner kronor. Efter av- och nedskrivningar blev resultatet till -11,8 miljoner (3,8).

Koncernens försäljning minskade från 109,2 till 95,4 miljoner. Byråintäkten sjönk samtidigt från 63,6 miljoner till 73,5. Periodens resultat efter skatt uppgick till -13,2 miljoner (1,7).

En bidragande orsak till förlusten är en reservering för den reaförlust som koncernen kommer att göra på försäljningen av Bizkit och Wisely, till grundarna Peter Arnesson och Johan Eidmann. Den uppgår till 6 miljoner rkonor.

A-com köpte Bizkit år 2006 för 44 miljoner kronor, fördelat på 18 miljoner kronor att erläggas med nyemitterade aktier i A-Com, samt ett konvertibelt skuldebrev om 26 miljoner kronor. Ingen kontant betalning utgick. Arnesson och Eidmann köpte sedan tillbaka byrån för de 26 miljonerna som A-com var skyldiga bolaget. Därmed gjorde A-com en betydande förlust på affären medan Bizkit-duon fått innehav i Wisely.

Efter perioden slut genomförde A-com en nyemission som gav bolaget 31 miljoner kronor. Dessutom hann man utse, och sedan dra tillbaka, ett nytt namn till vd-posten. Fredrik Sandelin ska nu stanna i sex månader till.

A-coms styrelse har beslutat att att inleda en process för att sänka bolagets centrala kostnader i Norge och Sverige med cirka 20 miljoner kronor till cirka 7,5 miljoner kronor årligen.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.