Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Fanna Ndow Norrby om sin medieprofil ”Svart kvinna”: "Jag startade kontot ur frustration"

Publicerad: 19 mars 2016, 09:00
Uppdaterad: 21 mars 2016, 08:05

LÖRDAGSINTERVJUN. Författaren och debattören Fanna Ndow Norrby vinner det Stora kommunikatörspriset i kategorin Årets unga talang."Det känns som ett erkännande", säger hon till Dagens Media.


Våren 2014 startade hon kontot @Svartkvinna på sociala medier då hon var trött på den sexism och rasism som hon upplever att svarta kvinnor möter i Sverige. Gensvaret blev explosionsartat. På bara en dag fick kontot över 10 000 följare och blev omdiskuterat på mer än 40 000 personers konton.

Hösten 2015 släppte hon boken "Svart kvinna" där hon samlat ett stort antal svarta kvinnors berättelser om hur det känns för dem att leva i Sverige idag.

Våren 2016 vinner Fanna Ndow Norrby det Stora kommunikationspriset i kategorin Årets unga talang, med motiveringen: "Med gränsöverskridande kommunikation har Fanna Ndow Norrby lyckats väcka ett samtal om rasism, och hur det verkligen kan se ut. Författare, rättsaktivist och en sann digital native."

Hur känns det att ha vunnit priset som årets unga talang?

– Det känns så himla kul och viktigt. Det känns som ett erkännande.

Vad betyder priset för dig?

– Det här priset är viktigt för att det kommer från branschen och det känns extra viktigt att just kommunikatörer ser det här arbetet i en bransch som jag valde att söka mig till just för att jag tror att det är den här vägen som anti-rasism kommer behöva gå. Där jag vill bidra med mina rättvisefrågor.

– Det jag väljer att prata om är inte nytt, det var strategin som var revolutionerande, att lyfta det på sociala medier.  

Varför tror du att du vann?

– Jag var inte alls säker på att jag skulle kamma hem det. Men jag tror att initiativet kom rätt i tiden. Det är nu det är skarpt läge och det är nu det här behövs. Därför tror jag att många uppskattar att man gör det på det här sättet.

På vilket sett ser du dig själv som en kommunikatör?

– Ordet kommunikatör är svårt för det är så många saker som faller under det. Det blir så himla brett. Men för mig handlar det om hur man väljer att formulera sig. Det är den strategiska vägen där emellan som är ”the crucial point.”

– Det här sättet att se på världen är jag inte först med, men att lägga upp det svart på vitt på det här sättet, att använda bild och text och röra sig mellan gränser och utnyttja vägarna man har, det skulle jag säga är det kommunikativa.

Twitterkontot ”Svart kvinna” fanns länge utan ansikte, varför valde du att kliva ut i rampljuset?

– Jag hade ingen plan när jag startade kontot och jag tror att jag ville se hur saker och ting landade först. Man vet inte vad som provocerar vem i de här tiderna och då ville jag inte riskera någonting. När jag väl såg att det landade bra och att jag inte fick några hot så kände jag ändå att jag vågade. Det var ingen varumärkesbyggnad utan jag ville verkligen bara belysa frågan.

Ser du någon skillnad på hur samhället ser ut idag till skillnad från när du startade Svart kvinna-kontot?

– Ja absolut. Jag startade kontot ur frustration då jag tyckte att svarta kvinnors rättigheter var på så låg nivå, man ska alltid hålla på och fördumma oss och vår kritik. Det är så förminskande och att då ta det här i egna händer och få så mycket stöd har gett mycket luft under vingarna för andra. Idag har vi inte bara mig utan Seynabo Sey, Rummet, Erik Lundin. Det finns så många olika initiativ och vi är starka i att veta vilka vi är och att vi får stöd av varandra, vilket är väldigt avgörande för att media ska låta oss få utrymme. Helt plötsligt har vi lyckats skapa plattformar på egna villkor.

Vad gör du annars, förutom att skriva och debattera?

– Det här tar väldigt mycket av min tid men jag och min kusin Ami Bramme Sey har en podcast ”Rasiet”. Där är tanken att vi vill kunna prata om precis som vad som helst som populärkultur och hip hop. Men det är svårt att hålla sig till det, för tyvärr så är det alltid en skev historia som händer som relaterar till rasism. Så mycket blir debatt i alla fall.

– Annars är det, det vanliga, hänga med vänner, äta och festa.

Vad håller du på med just nu?

– Jag poddar och är redaktör för SVT:s Edits nya program med Parisa Amiri. Det känns jättekul att göra tv, ”gammel-medier” haha. Programmet är som en talkshow där vi pratar om allt, bland annat det amerikanska valet.

Vad händer i helgen?

– I helgen ska jag förmodligen gå ut och dansa salsa. Jag gjorde det ganska mycket förut just för att det inte är lika ängsligt på salsaklubbarna, alla kommer in, det är rolig stämning.

 

 

Johanna Holmgren

johanna.holmgren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.