”Ett år man helst vill glömma”

2010-01-19 09:26  

Sveriges Mediebyråers vd Staffan Slörner om medieraset på 17 procent ifjol.

Sveriges mediebyråers förmedlade medieinvesteringar minskade med drygt 2 miljarder kronor ifjol i spåren av lågkonjunkturen.

– Det här är ett år man helst vill glömma, men samtidigt ska man nog inte göra det när man går in i fartblindheten i nästa högkonjunkturen. Annonsörerna har blivit bättre på att mäta och annonsera effektivt och det gäller att hålla fast vid den kunskapen, säger Staffan Slörner, vd för Sveriges Mediebyråer.

Årets stora förlorare var fack-, kvälls- och populärpress, men lågkonjunkturen har även slagit mot internet, vilket inte var något som branschen räknade med. Staffan Slörner tror att en orsak är brist på branschgemensamma verktyg för att mäta internet.

– När vi gick in i krisen trodde alla att internet skulle vara den stora vinnaren och att gammelmedia skulle gå under. Den förflyttningen har vi inte sett utan även tv, radio och bio har snott marknadsandelar, säger han, och fortsätter:

– 30-procentiga tapp för pressen är mindre än vad många trodde. Hade man sett till alla förståsigpåare skulle pressen tappat kanske 70 procent, så jag tror nog att ett antal tidningar kommer att klara sig även om de blir betydligt färre.

Staffan Slörner ser positivt på utvecklingen för både mediebyråer och mediemarknaden i år.  I slutet av 2009 tog marknaden fart igen och prognosen på 20 procents tapp ifjol fick justeras till 17 procent.

– Jag törs nog lova att det kommer att bli bättre år i år utan att stå som en idiot sen, men vi kommer nog inte att nå 2008:s galna nivåer. Jag tror inte vi någonsin når dit eftersom annonsörer förmodligen inte kommer att köpa medier på det sättet i framtiden.

Och det behöver inte betyda en undergång för mediebyråer, tillägger han.

– Ingen av mina medlemmar konkursade, men de tjänade mer pengar på timfakturering. Dessutom har det strömmat in nya kunder.

Sett till det, döljer den här kundtillströmningen det verkliga tappet för mediemarknaden?

– Jag tror inte det för de nya kunderna har investerat ganska små belopp.

Synnöve Almer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt