Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

En sargad reklamvärld möts

Publicerad: 21 juni 2009, 11:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:19

Finanskrisen har slagit hårt mot reklamvärlden – antalet tävlingsbidrag i Cannes Lions har sjunkit med närmare 20 procent, och uppgifter cirkulerar om att det är hela 40 procent färre deltagare i år. Men någonstans i bedrövelsen finns hopp om att den finansiella härdsmältan kan lyfta både byråerna och reklamen till nya nivåer.


Idag, söndag, startar den internationella reklamfestivalen Cannes Lions på den Franska Rivieran.

Det är en festival som präglas hårt av den finansiella oron som startade på allvar under hösten 2008. Antalet tävlingsbidrag har minskat med närmare 20 procent, till 22 652, och mängden deltagare har enligt ryktet nästa halverats. Arrangörerna, som tidigare år har varit duktiga på att tillhandahålla statistik över deltagandet, är i år inte lika hjälpsamma.

– Titta på hemsidan, det kanske står där, säger en pressmedarbetare, men på Cannes Lions hemsida finns ingen statistik presenterad.

Även bland de svenska reklamarna är det betydligt färre som besöker Cannes Lions i år. Före festivalen hade endast 35 svenskar köpt inträde till festivalen. Förra året låg totalsumman på svenska delegatpass på 150.

De påkostade festerna som brukar prägla festivalen är också som bortblåsta. Eller som Cannes Lions vd Philip Thomas skriver i festivalens egen tidning:

– Vinet kanske inte flödar lika mycket i år, och det kanske är färre onda huvuden på morgnarna. Men passionen och skickligheten och den ibland rena genialiteten kommer att finnas där, lika stark och inspirerande som vanligt.

Men även om festivalen är betydligt mer avslagen i år jämfört med tidigare så finns det någon slags förhoppning om att den finansiella krisen ska bidra till att höja kreativiteten i marknadsföringsvärlden, och bana väg för ännu bättre reklam.

Lars Bastholm, ordförande i Cyber Lions-juryn och kreativ chef för Ogilvy North America, säger till tidningen Shoot:

– Många bra grejer har skickats in och därför tror jag inte att ekonomin har påverkat Cannes negativt med avseende på bidragens kvalitet. På sätt och vis, inom den digitala arenan, har svåra ekonomiska tider främjat kreativitet och uppfinningsrikedom.

Han spår att den kreativa höjden under nästa års Cannes Lions kommer att vara högre än någonsin.

– Sista inlämningsdag för tävlingsbidragen var den 30 mars, vilket innebär att vi kan få se ännu mer av den kreativiteten representerad i nästa års tävling.

David Lubars, ordförande för Film- och Press Lions samt styrelseordförande i BBDO North America, håller med.

– Det ekonomiska läget innebär att vi måste göra mycket mer med mycket mindre. Kunderna har tvingats kapa sina budgetar, så kreativitet blir allt viktigare. Kraften i kreativiteten kan fungera som en ekonomisk multiplikator, säger han till Shoot.

En del bedömare tror att finanskrisen, i kombination med teknikutvecklingen inom digitala medier, kommer att resultera i att de byråer som vill vara framgångsrika även i fortsättningen måste vara ännu mer kreativt drivna samt fokuserade på digitala medier och integration. Arvodena kommer också i allt högre utsträckning att baseras på resultatet – bland andra Coca-Cola och Unilever har redan tagit steg i den riktningen.

Gerry Graf, kreativ chef på Saatchi & Saatchi i New York, ser hur byråerna tvingas strukturera om.

– Vi måste bli mycket snabbare, vi behöver kreativa människor som vet hur man får saker gjorda. Med kunder som skär ner så mycket har jag tvingats göra mig av med människor som inte har dragit sitt strå till stacken, säger han till tidningen Campaign.

Ty Montague, kreativ chef på JWT, håller med och säger i Campaign om kundernas agerande:

– Man låter saker och ting vara som de är så länge det fungerar, men när läget blir tuffare så söker du efter bättre sätt att göra allting på. Samtidigt som kunderna letar efter mer effektiva sätt att prata med konsumenterna, blir situationen för oss uppiggande men utmattande. Vi jobbar mycket hårdare.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.