Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

"Doberman - Jag tänker massakrerad Aladdinask"

Publicerad: 9 April 2010, 12:14
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:55

Det bästa sparas alltid till sist. Våra musikkritiker laddar artilleriet för sista veckan och bedömer tre nya Spotifylistor, byråernas soundtrack till Guldägget. I dag recenseras listorna av Devotion Magazines Malin Grundström och Nöjesguidens Patrik Forshage.


Spotifylistorna innehåller de låtar som kommer att spelas på Guldäggsgalan - i händelse av att byrån vinner pris. Denna vecka är det Garbergs, Doberman och Amore som får sina låtlistor upphöjda och nedskjutna.

Garbergs

Van Morrison – Real Real Gone

Martha Reeves & The Vandellas – Dancing In The Street

Chairmen Of The Board – Give Me Just A Little More Time

Beyoncé – Halo

Tommy Körberg – Judy min vän

Kings Of Convenience – I'd Rather Dance With You (Radio Mix)

Håkan Hellström – Ramlar

Emiliana Torrini – Jungle Drum

Gary Numan – Cars

Daft Punk – Technologic

Jay-Z feat. Alicia Keys – Empire State Of Mind

Delorean – Deli

Ladyhawke – Magic

Miike Snow – Animal

Journey – Don't Stop Believin'

Phoenix – 1901

Donkeyboy – Ambitions

The Velvet Underground – I'm Waiting For The Man

La Roux – In For The Kill

Sébastien Tellier – Divine

MIKA – Grace Kelly

Miike Snow – Black & Blue

Abba – The Winner Takes It All

Malin Grundström, Devotion Magazine: Här har demokratin på kontoret gått för långt. Av Garbergs lista att döma ser det ut som om alla fått välja två låtar var. Fint. Men priset för det är en oerhört lång och spretig lista. Var är den röda tråden? Jag hittar den inte mellan Beyoncé och Tommy Körberg. Och två låtar med Miike Snow! Jobbar det inga gamla blandbandsproffs på byrån? Är det ingen som vet att två låtar med samma artist, på samma lista är totalt förbjudet. Tips till nästa gång - skaffa er en envåldshärskare. 

Betyg: 1 av 5

Patrik Forshage, Nöjesguiden: ”Kamrater, nu ska vi sätta ihop en spellista till Dagens Media. Kom igen, varsitt bidrag. På vår byrå är likabehandlingsplanen ett levande dokument. Alla ska med!”.

23 personer med anknytning till Garbergs väljer i demokratiskt ordning varsin låt till byråns Spotifylista, som vore de ett gammalt progg-kollektiv. Även fräschören i låturvalet antyder den bakgrunden, med en obekväm blandning av Velvets mest uttjatade junkie-standard, någon rödvinsmysig Van the Man-låt, Morrisseys favorit ur Tommy Körbergs repertoar, två Miike Snow och en drös åldrande hits direkt från NRJ och Lugna favoriter. Bara näringslivets favorithymn The Winner Takes It All avslöjar att vi har med ett vinstdrivande företag att göra, men om Garbergs har samma ”alla-ska-bidra”-filosofi också i sitt copywritande och sitt AD-ande är de inte vinstdrivande särskilt länge till.

Betyg: 1 av 5

 

Doberman

Detektivbyrån – Om Du Möter Varg

Black Sabbath – Paranoid

Röyksopp – The Girl And The Robot

Gang Starr – Full Clip

Simian – We Are Your Friends (Original Mix)

Malin Grundström, Devotion Magazine: Jag tänker massakerad Aladdinask på julafton. Din glupska kusin har käkat upp alla praliner och sedan fyllt upp kartongen med cornflakes. Ungefär så kul är den här listan. Hittade Doberman inget roligare på spotify? Eller jobbar de på temat mainstreamtråkigt med vi-har-koll-knorr? Var är godiset? Jag gräver i lådan och lyckas hitta en kvarglömd fransk nougat i form av Dektektivbyrån.  Betyg: 1 av 5

Patrik Forshage, Nöjesguiden: Doberman inleder just så aggressivt som en byrå med det namnet måste göra. Först Detektivbyråns Om du möter varg och sedan evigt livsfarliga Black Sabbaths förstauppställning. Men innan Gang Starrs gamla ultravåldsamma Full Clip börjar de kompromissa och rätta in sig i reklambyråledet med (visserligen utmärkta) Röyksopp&Robyn, och  den kompromissen fortsätter med Justice vs. Simian innan Doberman upptäcker att de tappat vittringen och lägger ner projektet. Fem låtar är inte mycket till Spotifylista, även om ansatsen var fin. 

Betyg: 2 av 5.

 

Amore

Orchestral Manoeuvres In The Dark – Messages

Lemonade – Big Weekend - Delorean remix

Memory Tapes – Bicycle

Neon Indian – Deadbeat Summer

Phoenix – 1901

my robot friend – Misfits Fight Song

Yeasayer – O.N.E

Vampire Weekend – Diplomat’s Son

The Radio Dept. – Freddy And the Trojan Horse

Casiotone For The Painfully Alone – Lesley Gore On The T.A.M.I. Show

Malin Grundström, Devotion Magazine: Amore har ansträngt sig och gjort en mycket enhetlig lista. Det är lätt electrohippt, mediakreddigt och så snyggt att det nästan blir tråkigt. Jag gillar hur låtarna flyter in i varandra, så ett stort plus för eftertanken och för att Memory Tapes fick vara med. En liten fråga bara - är inte den här listan lite för blygsam om de vinner sitt ägg? Helnattsdans till detta? Tveksamt, men som bakgrund till lite skönt häng i baren funkar det absolut.  

Betyg: 4 av 5

 

Patrik Forshage, Nöjesguiden: När termen ”Reklambyråmusik” myntades var det inte för att förringa den musik som associerades i begreppet (då f a triphop). Det handlade snarare om att peka ut ett specifikt förhållningssätt till musik, som dels inrymde en oerhörd cred-ängslan – reklambyråer som inte är först på bollen i musiksammanhang är kanske inte så alerta på andra samhällsutvecklingsområden heller – och paradoxalt nog även behovet av ickestörande ljudtapet för kontoret. Det är den historiska bakgrunden till Amores mix av mainstreamindie (The Radio Dept, Vampire Weekend) och Pitchfork-hyllad indiedans (Lemonade, Memory Tapes), med en oantastlig gammal OMD-singel som inledande programförklaring. Och vågar man skruva upp volymen en aning i sitt kreativa kontorslandskap så finns det inget alls att anmärka på i det urvalet.

Betyg: 4 av 5

Vilken byrå har bäst musiksmak? Rösta i spalten uppe till höger.

Christer Lindh

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.