Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

”Det var som att irra runt i en labyrint”

Publicerad: 18 februari 2017, 07:00
Uppdaterad: 20 februari 2017, 07:12

Bild 1/2  

HELGLÄSNING. De väntade sig succé – när den uteblev växte frustration. Tills polletten föll ner. Här är Abby Priest fem bästa tips för framgång.


Grundarna förväntade sig ljuv ­musik när de slog ihop sina byråer. Efter ett år började de känna sig allt mer frustrerade.

Det var då de uppfann sin ”framgångsformel”.

Andreas Morne och Tomas Strand beskriver våren 2016 som tung. Det tog på krafterna att slå ihop två bolag, och magin som de förväntat sig att omstöpningen skulle mana fram, ville inte infinna sig.

– Det enda som gick lätt var egentligen att de anställda gick ihop perfekt, säger Andreas Morne.

Tomas Strands och Mats Ryds byrå Priest PR och Andreas Mornes reklambyrå Abby Norm hade gått ihop ett år tidigare. Under namnet Abby Priest skulle de bli en ny sorts byrå, och förväntningarna var skyhöga. I en intervju med Dagens Media berättade de då hur de ”skulle leverera de vassaste idéerna och den bästa kommunikationen”.

Andreas Morne berättade att målet var att ”skapa en helintegrerad, gränslös pr- och reklambyrå, med ett starkt ­digitalt fokus”.

Tomas Strand:

– Vi var naiva och trodde att magin skulle uppstå av sig självt. Uppdragen vi fick inkluderade pr, reklam och sociala medier. Synergieffekten fanns där, men inte med den kraft som vi hela tiden kände var möjlig att uppnå.

Andreas Morne fyller i:

– Känslan var frustration. Både jag och Tomas hade en tydlig vision med sammanslagningen. Vi visste bara inte hur vi skulle nå dit. Det var som att irra runt i en labyrint utan att hitta fram.

Så en dag i våras föll pollette­n plötsligt ner.

Efter ett år då de diskuterat, provat sig fram och misslyckats med flera arbetsmodeller, satt ett pr- och ett kreatörsgäng på byrån vid Mosebacke och ”vred in och ut på sig själva”. Då uppstod plötsligt vad Andreas Morne kallar för ett ”eureka-moment”.

– Äntligen kom det, säger Tomas Strand:

– Vi sålde in modellen till två kunder under försommaren och började leverera på den i augusti.  Sju veckor senare kom priserna och det globala trycket. Och det helt utan medieinvesteringar.

Formeln, som det tagit byrån ett år att värka fram, består bland annat av en nyhetsvärderingsmodell och en typ av contentvärderingsmodell som följs slaviskt.

Den är nu grunden för allt byrån gör. Alla idéer provas mot modellen. Håller inte idén så skrotas den.

De anställda sitter indelade i olika discipliner och arbetar som en redaktion. Pr och sociala medier är motorn.

De två case som de hittills har applicerat modellen på är Adobes ”Stock Apparel” och S:t Eriks Bryggeris ”Världens dyraste chips”.

Kampanjerna blev snabbt virala succéer, och har uppmärksammats världen över. Adobe-kampanjen tilldelades så sent som i november både en 100-wattare, ett spinnguld och en epica-award.

– Vi har bevisat att det funkar. I Adobe-caset har vi haft exakt noll kronor i mediebudget, säger Tomas Strand.

Andreas Morne fyller i:

– Det spelar ingen roll egentligen om man gör utomhusreklam, tv eller instore. Det är inte avgörande för modellen utan är snarare en kostnadsfråga. Men det tenderar att bli så att effekten blir högre, givet varje investerad krona, i sociala kanaler. Och det kommer att ge upphov till wowkänsla hos fiolspelaren på kundsidan.

Abby Priests grundare betonar att det har kostat mycket slit att ta fram modellen. Ett år av tid och förlorade intäkter, närmare bestämt.

De betonar också att det inte är någon ”quick fix”.

Hela byrån har fått tänka om och anpassa sig till det nya arbetssättet. Att komma med en ny affärsmodell till en kund vars hela organisation bygger på ett befintligt system är inte heller gjort i en handvändning.

– Om man kommer med nya försäljningsmodeller uppstår lätt osäkerhet. Det krävs att kunden är modig och vågar tänka nytt. Det kan vara en lång process. Men i vårt fall har kunden faktiskt köpt varje gång vi har presenterat på de här premisserna, avslutar Toma­s Strand.

 

Abby Priests fem steg för framgång:

1. Jobba i integrerade team, exempelvis ska pr, sociala medier och contentproduktion ingå i samma team.

2. Vid alla typer av briefer bör någon med pr/ sociala medier-färdighet ingå i kreationsfasen. Allt måste byggas in från grunden för att kunna ­spridas maximalt, det är inget man kryddar med i efterhand.

3. Utgå ifrån en klassisk nyhetsvärdering och en oklassisk contentvärdering när du skapar ett koncept eller en kampanj. En content­värdering bygger på samma princip som en nyhetsvärdering men har fler kriterier som är mer engagemangsdrivna.

4. Ta fram tre idéer som sedan utvärderas gentemot en nyhetsvärdering och contentvärdering. Då blir det tydligt vilken idé som har störst möjlighet att uppmärksammas av både journalister och delas av ungefär precis alla på sociala medier.

5. När du trycker på spridningsknappen, ha ett team som liknar en tidningsredaktion som hela tiden känner av vad som funkar där ute och inte. Det är här framgången avgörs genom en intensiv omvärlds­bevakning och dynamiskt engagemang.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.