Dentsu ställs inför rätta efter självmordet

2017-07-14 10:37  
Dentsus kontor i Japan. Foto: Flickr

Åklagare ska enligt uppgift göra ett exempel av det arbetsrelaterade självmordet i Japan.

Dentsu, Japans största reklambyrå, ska enligt uppgift ställas inför rätta under en offentlig rättegång i Japan, skriver Campaignlive. Bakgrunden till rättegången är den rättsliga process som inleddes förra året efter att en anställd tagit livet av sig på grund av för hög arbetsbelastning.

Under en offentlig rättegång kommer åklagare försöka lyfta den roll som Dentsu har spelat i självmordet. Enligt lokala rapporter har åklagarna planer på att göra praxis av fallet för att avskräcka företag från att låta "karoshi" – det vill säga död genom överarbete – inträffa.

Självmordet ägde rum på juldagen 2015 och i oktober 2016 klassade ett statligt japanskt arbetsorgan händelsen som "karoshi" – vilket innebär att självmordet var arbetsrelaterat. Den anställde begick själmordet efter att ha jobbat 130 timmar övertid på en enda månad med endast 10 timmars sömn per vecka.

I slutet av 2016 meddelade vd:n för Dentsu Inc, Tadashi Ishii, sin avgång och tog samtidigt på sig fullt ansvar för det inträffade.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt