Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

"DDB förstör för hela branschen"

Publicerad: 4 April 2012, 12:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:26

Byråvalskonsulten Gunilla Bergh Bidemar rasar mot DDB Stockholms prisdumpning i Försvarets upphandling. "De förverkar sin rätt att klanka ner på offentliga upphandlingar", säger hon.


Ämnen i artikeln:

DDB StockholmFörsvarsmakten

Gunilla Bergh Bidemar har länge lobbat hårt för att förbättra kvaliteten på offentliga upphandlingar.

– Offentliga upphandlingar lider av att de har svårt att locka de riktigt bra byråerna att söka, eftersom byråerna upplever att priset ofta har för stor betydelse i urvalet. De känner sig bortvalda på fel kriterier, säger Gunilla Bergh Bidemar.

I Försvarsmaktens upphandling utgjorde priset dock bara en fjärdedel av urvalskriterierna. Ändå vann DDB Stockholm eftersom de lagt sitt pris långt under övriga byråer.

– Försvaret hade en jättebra kravspecifikation och fick med åtta av de främsta byråerna i pitchen, vilket är jättebra. Att DDB Stockholm då dumpar priset och lägger sig på hälften av den normala timtaxan gör mig väldigt upprörd, säger Gunilla Bergh Bidemar.

DDB Stockholm krävde 825 kronor i timmen för en projektledare, och lägre än så för andra kreatörer. Enligt Gunilla Bergh Bidemar är det ungefär hälften av vad en projektledare på denna nivå är värd.

Hon har varit i kontakt med DDB Stockholm som motiverar sitt låga pris med att de redan har en smidig arbetsprocess tillsammans med Försvaret.

– Det kan jag ha förståelse för men att lägga ett sådant skambud gynnar verkligen inte branschen. Det blir svårt att få upp priset när byråerna beter sig på det viset. DDB har förverkat sin rätt att klanka ner på offentliga upphandlingar.

Gunilla Bergh Bidemar hjälpte Försvaret med behovsanalysen och kravspecen i början av myndighetens upphandlingsprocess.

– Jag var behjälplig i början, men inte hela vägen. Jag har inte sett den slutgiltiga kravspecifikationen, men vet att de ställde höga krav och inte hade satt priset som den avgörande faktorn. Men när en enskild byrå lägger sig så långt under de övriga spelar det ingen roll, säger hon.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.