Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Därför kraschade Fieldwork

Publicerad: 17 september 2012, 11:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

Mångmiljonnotan efter Red Bulls glykol-utsläpp i Åre landade hos Fieldwork. Det blev eventbyråns död, kan dagensmedia.se idag avslöja.

Ämnen i artikeln:

FieldworkRed Bull

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Nyheten om den välkända eventbyrån Fieldworks konkurs slog ned som en bomb i branschen förra veckan. Medan kunder, kolleger och konkurrenter undrade vad som hänt valde Fieldworks ledning att göra sig oanträffbara.

Dagensmedia.se kan idag avslöja att anledningen till konkursen – och Fieldworks tystnad – är en tvist med det internationella energidrycksvarumärket Red Bull.

– De står med skägget i brevlådan och kan inte säga någonting på grund av sekretessavtal med Red Bull. De är jävligt rädda, säger en uppgiftslämnare.

Det var i februari som allt gick snett. Storkunden Red Bulls spektakulära event ”Red Bull Crashed Ice” i Åre slutade med en högst verklig totalkrasch.

Dels fungerade inte planen för att smälta isen på den omfattande banan.

Dels läckte stora mängder farligt glykol ut – både längs med banan och på torget i Åre.

Elisabet Rydell-Janson, lokalredaktör för Länstidningen Östersund i Åre, bevittnade själv kaoset.

– Tanken var att isen skulle smältas genom att backa systemet. Men eftersom det inte fungerade fick de kalla in en massa extrafolk. Säkert 50 man stod med släggor och hackade bort isen. Det såg ut som ett straffläger, säger hon till dagensmedia.se.

Det tog tid. Och kostade pengar.

På plats jobbade även arrangörerna febrilt för att minimera skadeverkningarna av glykolutsläppen.

Glykolindränkt snö fick fraktas bort med lastbilar.

– De stora spillen var i samband med borttagningen av isen. De hade helt enkelt inte koll, det rann okontrollerat, säger Elisabet Rydell-Janson.

Enligt flera uppgiftslämnare tog Red Bulls byrå Fieldwork kostnaderna på plats för att ”rädda” eventet och kundens anseende.

– Det kunde ha slutat i en katastrof för Red Bulls varumärke, säger en uppgiftslämnare.

Fieldworks personal räknade kallt med att is-kraschens nota, som ska uppgå till flera miljoner kronor, senare skulle betalas av Red Bull.   

Sju månader senare lämnar Fieldworks ledarduo Claes Lindström och Gent Wahlström in bolagets konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Enligt flera uppgiftslämnare är huvudorsaken till konkursen att Red Bull inte vill ersätta Fieldwork för utläggen i samband med händelserna i Åre.

Jesper Antell, pressansvarig för Red Bull Sverige, har en helt annan beskrivning av verkligheten.

Han säger först att Fieldwork ska ha gått helt skadelösa från Åre-eventet.

– Det är vår uppfattning. Allt de har kunnat visa upp i form av fakturor har vi betalt, säger han till dagensmedia.se.

Senare återkommer han dock via mejl – och bekräftar att Red Bull och Fieldwork bråkar om pengar.

“Jag kan däremot bekräfta att det finns en meningsskiljaktighet kring fakturering från Fieldwork där byrån inte har kunnat visa något underlag för de ökade kostnaderna. Det rör dock ett i sammanhanget relativt litet totalbelopp som inte bör driva en byrå av Fieldworks storlek att begära sig själva i konkurs. Det gör att kopplingen är lite överraskande”, skriver han I ett mejl till dagensmedia.se.

Trots bråket anser Red Bull att de ”betalat Fieldwork fullt ut enligt det avtal och den budget som parterna har upprättat”.

En budget som fick skrivas upp med omkring 30 procent på grund av ökade kostnader.

Tystnaden från Fieldworks ledning, som dagensmedia.se har sökt vid upprepade tillfällen, förklaras enligt uppgift till dagensmedia.se av bolagets avtal med Red Bull. Likt andra internationella storföretag ska Red Bull ha omfattande sekretessklausuler i sina avtal med underleverantörer.

Fieldworks ledning, och övriga personal, är därför i praktiken belagda med munkavle om hela Åre-historien, samt samarbetet med Red Bull i övrigt.

Jesper Antell på Red Bull bekräftar att en NDA-klausul (non disclosure agreement) finns i bolagets avtal.

En annan anledning till Fieldworks tystnad kan enligt uppgift till dagensmedia.se också vara en eventuell kommande rättsprocess mellan Fieldwork och Red Bull.

Dagensmedia.se har sökt Fieldworks ledning, samt bolagets konkursförvaltare Ulf Mullo.

Läs också:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev