Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Dalenius JO-anmäler polisen

Publicerad: 17 September 2009, 12:18
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Draft FCB:s kreative chef Anders Dalenius greps och pekades ut i medier som ”Reklammannen”. Nu JO-anmäler han polis och åklagare.


Draft FCB:s kreative chef Anders Dalenius, som greps av tungt beväpnad polis för skotten mot en greve och en kvinna i Gamla Stan i april, JO-anmäler polisen och åklagarmyndigheten.

I sin anmälan skriver hans advokat bland annat att Anders Dalenius tvingades tillbringa 18 timmar i häkte och förhöras två gånger, utan att advokat kopplades in.

När han släpptes fri möttes han av löpsedlar om ”Reklammannen”, samtidigt som åklagaren senare beskrev hans gripande som ”olyckligt" och att "det blev lite fel".

Anders Dalenius har nu, enligt anmälan, flyttat från sin bostad.

Vidare skriver advokaten att Anders Dalenius aldrig träffat den kvinna som pekat ut honom att hans gripande skedde på mycket tvivelaktiga grunder, till exempel efter att målsägandena sett honom på Facebook och "ansett att han påminde om den okände besökare som innan skottlossningen uppsökt dem och som de trodde var samma person som legat bakom beskjutningen". 

”Till undvikande av att människor utsätts för liknande situationer i framtiden är det av vikt att Justitieombudsmannen granskar förfarandet och utreder om  Åklagarmyndigheten och/eller Polismyndigheten i Stockholms län gjort sig  skyldig till felaktig myndighetsutövning i samband med att de beslutade och verkställde gripandet och anhållandet av Anders Dalenius”, skriver advokaten i anmälan.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.